Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

VIDEO OKOLOIDÚCEHO: Bezdomovca zastrelil policajt v skúšobnej lehote

Protesty ľudí v Los Angeles. Foto: TASR/AP

To, čo sa presne stalo, zostáva nejasné. Záznam si už pozreli na internete milióny ľudí.

Los Angeles 4. marca (TASR) - Bezdomovec, ktorého cez víkend zastrelili policajti v kalifornskom Los Angeles, žil pod ukradnutým francúzskym menom a polícia po ňom pátrala pre porušenie podmienok prepustenia z väzenia, kde bol za bankovú lúpež. Oznámili to v utorok francúzski a americkí predstavitelia, ktorých dnes citovala tlačová agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ polície už skôr uviedol totožnosť bezdomovca - v nedeľu 1. marca bol údajne zastrelený 39-ročný Charley Saturmin Robinet.

Video nie je vhodné pre citlivé povahy a mladistvých



Generálny konzul Francúzska v Los Angeles Axel Cruau však vyhlásil, že muž známy ako Robinet túto identitu ukradol francúzskemu občanovi a žil v USA pod odcudzeným menom. Muž požiadal o francúzsky pas koncom 90. rokov, aby mohol odcestovať do Spojených štátov a "venovať sa tam hereckej kariére".

Muž používajúci meno Robinet bol v roku 2000 identifikovaný ako francúzsky občan, keď ho odsúdili za ozbrojený prepad pobočky banky Wells Fargo v Los Angeles. Vyšetrovateľom povedal, že potreboval peniaze na hodiny v hereckej škole Beverly Hills Playhouse.

Keď lupiča zatkli, konzulát mu ponúkol pomoc, ale keď sa už v roku 2013 blížilo jeho prepustenie z väzenia za bankovú lúpež, pracovník konzulátu zistil, že existuje ešte jeden Robinet vo Francúzsku s rovnakým dátumom narodenia. Pracovník dospel k záveru, že Robinet v USA je podvodník.

"Skutočný Charley Robinet je vo Francúzsku a zrejme žije úplne normálny život. Vôbec nevie, že pred mnohými rokmi mu ukradli totožnosť," vysvetlil Cruau.

Kým bol bankový lupič vo väzení, zistili mu duševnú chorobu alebo poruchu, ktorá si vyžadovala liečbu v psychiatrickej nemocnici.

Vo väzení si odpykal približne 13 rokov a potom ešte šesť mesiacov v útulku pre bývalých väzňov, nakoniec ho odtiaľ v máji 2014 prepustili.

Muž sa mal po prepustení hlásiť úradom, ale neurobil to, a tak bol naňho vydaný zatykač.

Robineta zabili v nedeľu 1. marca pri konfrontácii s políciou vo štvrti Skid Row v centre Los Angeles. Úrady tvrdia, že sa pokúšal uchmatnúť zbraň policajta v skúšobnej lehote a traja ďalší policajní príslušníci ho následne smrteľne postrelili.

Traja policajti, ktorí vystrelili zo zbraní, sú skúsenými príslušníkmi so špeciálnym výcvikom na zaobchádzanie s duševne chorými a asociálnymi ľuďmi v tejto upadnutej štvrti.

Potýčka, ktorá si vyžiadala život bezdomovca, je zachytená na videozázname urobenom okoloidúcim. To, čo sa presne stalo, však zostáva nejasné. Záznam si už pozreli na internete milióny ľudí.

V utorok sa zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí na protest proti streľbe a obeť si uctili minútou ticha. Jedna účastníčka vyhlásila miesto tragédie za "posvätnú pôdu".

Zastrelený muž bol černoch, tak ako spomínaný policajt v skúšobnej lehote, ktorého zbraň sa muž pokúšal uchmatnúť.