Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

V Novom Meste inštalovali automatické externé defibrilátory

Rudolf Kusý Foto: TASR/archív

Na miestach s vysokou koncentráciou ľudí v Bratislave pribudli 3 zariadenia na záchranu životov.

Bratislava 13. augusta (TASR) - V bratislavskom Novom Meste dnes pribudli tri automatické externé defibrilátory. Je pre nás dôležité, aby sme boli pripravení chrániť zdravie a život obyvateľov, povedal v súvislosti ich inštaláciou starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Automatické defibrilátory boli umiestnené na prírodnom kúpalisku Kuchajda, na Železnej studienke pri lanovke na Kamzík a v tržnici na Trnavskom mýte. "Vybrali sme miesta, kde je veľká koncentrácia ľudí. Napríklad na Kuchajde sa každý rok stane prípad úmrtia vplyvom utopenia, pričom by tento človek mohol byť zachránený v prípade, že by sa mu rýchlejšie poskytla zdravotnícka pomoc," uviedol pre TASR starosta Kusý.

Bratislavské Nové Mesto je prvou samosprávou v Bratislave, ktorá externé defibrilátory zakúpila. Jeden defibrilátor vyšiel mestskú časť na 2000 eur vrátane školenia a inštalácie. "Ak by to malo pomôcť zachrániť čo i len jeden ľudský život, má táto investícia zmysel," zdôraznil Kusý.

Prístroj zachraňuje život pri problémoch komorovej fibrilácie, kedy podanie pomoci iba dýchaním z úst do úst a masáže srdca len odďaľujú čas do nevyhnutného použitia defibrilátora posádkou Rýchlej zdravotníckej služby. "Bez použitia takéhoto externého defibrilátora sa šanca na záchranu človeka znižuje na 5 až 10 percent, s použitím defibrilátora sa šanca na prežitie zvyšuje až na 30 percent," povedal pre TASR Martin Nýdr z EKO podniku verejnoprospešných služieb v Novom Meste.

Hlavnou výhodou zariadenia je jednoduchosť a zrozumiteľnosť obsluhy. "Stačia tri jednoduché kroky na to, aby sme defibrilátor použili a zachránili tým človeku život," povedal pre TASR Martin Haas zo spoločnosti, ktorá automatický externý defibrilátor dodala. "Použiť ho môže naozaj každý." Navyše neexistuje riziko nesprávneho použitia prístroja. "Vie okamžite vyhodnotiť srdcový rytmus, či postihnutý nemá kardiostimulátor, akého je vzrastu, prepočíta hmotnosť podľa odporu ľudského tela," uviedol Nýdr.

Prístroj je znovu použiteľný, jednorázovo sa vymieňajú iba elektródy, používateľ je okamžite a zrozumiteľne informovaný, či je pripravený na použitie. Počet troch automatických externých defibrilátorov by nemusel byť konečný. "Situáciu budeme analyzovať a v prípade potreby, umiestnime na území mestskej časti ďalšie defibrilátory," uzavrel Kusý.

Tu bude player