Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

V obci Svinia je záujem o voľby skromnejší, riešili aj jeden podnet

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi prvými voličmi boli členovia obecnej hliadky, ktorí pomáhajú udržiavať poriadok v početnej rómskej osade.

Svinia 4. novembra (TASR) – V obci Svinia v okrese Prešov je záujem o voľby do vyšších územných celkov nižší ako pri ostatných voľbách. K urnám však chodia ľudia sporadicky od rána. Medzi prvými voličmi boli členovia obecnej hliadky, ktorí pomáhajú udržiavať poriadok v početnej rómskej osade.

„Situácia za náš okrsok je momentálne slabšia, účasť voličov je asi taká ako všade, čiže nie veľmi vysoká. Oprávnených voličov máme 1190. Priebeh volieb je bez problémov,“ uviedol predseda volebnej komisie Jozef Varga.

Medzi voličmi v Svinnej bola aj Helena Poráčová. "Prišla som voliť, lebo chodím do Prešova a tiež na vyšší územný celok niečo vybaviť. Preto chcem, aby tam boli takí ľudia, aby sa dalo s nimi komunikovať. Ale nepoznám veľa kandidátov. Tých, ktorých poznám, som zakrúžkovala,“ povedala pre TASR volička.

Zuzana Madziková chodí tiež voliť pravidelne, považuje to za dôležité a nechce, aby jej hlas prepadol v niektorých voľbách. Z ponuky kandidátov si dokázala vybrať. Mladý volič Dezider Bilý chce, aby sa zlepšilo postavenie Rómov a znížila sa kriminalita. Sú to jeho prvé voľby, na ktorých sa zúčastňuje.



Zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Prešove Mária Šimčíková pre TASR uviedla, že ešte v piatok (3.11.) popoludní dostali podnet, že v obci Svinia jednej z členiek okrskovej volebnej komisie bolo povedané, aby v sobotu nechodila do volebnej komisie, lebo je ich párny počet a údajne ich má byť nepárny. Okresná volebná komisia podnet vyhodnotila ako neznalosť zákona. Zároveň si overili dnešný stav. Všetci členovia okrskovej volebnej komisie sú od začiatku prítomní na voľbách. Dotknutej členke okrskovej volebnej komisie nikto nebránil, aby sa ujala svojej funkcie.

Voliči v Prešovskom kraji si môžu vyberať predsedu PSK z 11 kandidátov. Volebná komisia zaregistrovala 12 kandidátov, nominant Strany zelených Slovenska Milan Šteiner sa svojej kandidatúry vzdal. Do krajského parlamentu si voliči v 13 obvodoch volia 62 poslancov z 500 uchádzačov.