Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Smelý plán Mateja BEŇUŠA: Chcem to potiahnuť až do OH 2024 v Paríži

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Slovenský vodnoslalomár Matej Beňuš má za sebou poolympijskú sezónu. So strieborným medailistom z vlaňajších OH v Riu sme sa za ňou pred pár dňami obzreli v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 18. novembra (Teraz.sk) – Jeden z najúspešnejších slovenských vodnoslalomárov Matej Beňuš má za sebou solídnu poolympijskú sezónu. Tú predchádzajúcu, ktorú zdobilo predovšetkým striebro z olympijského kanála v Riu, samozrejme, úspešnosťou prekonať nemohol, no zisk ďalšej zlatej i striebornej medaily na majstrovstvách sveta má taktiež svoju váhu. S 30-ročným rodákom z Bratislavy sme pred pár dňami v štúdiu TABLET.TV nedávno skončenú sezónu zosumarizovali, vrátili sme sa k jeho začiatkom na divokej vode, prebrali čerstvú skúsenosť z predvádzacieho móla, no zamerali sme sa aj na budúcnosť, vďaka čomu sme zistili, že Matej nemyslí iba na najbližšie OH 2020 v Tokiu, ale aj na tie nasledujúce, ktoré sa budú konať o ďalšie štyri roky v Paríži.

Ako už tradične, aj uplynulú sezónu odštartoval Matej Beňuš v Austrálii. Počas viac než dvojmesačného pobytu u protinožcov mal náš vodný slalomár okrem tréningovej driny ambíciu obhájiť prvenstvá na majstrovstvách Oceánie i Australian Open z predchádzajúceho roku, no napokon z toho boli „iba“ druhé miesta. Bolo to sklamanie? „To určite nie, aj keď je pravda, že do každých pretekov idem s tým, že ich chcem vyhrať. Keď však skončím druhý či tretí, stále som spokojný, veď nejakú medailu predsa mám. V Austrálii je navyše každoročne silná konkurencia, keďže na jar sa tam pripravuje minimálne polovica vodáckeho sveta, takže s mojimi výsledkami u protinožcov som bol spokojný,“ rozhovoril sa Matej Beňuš.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MATEJOM BEŇUŠOM:



Po návrate z Austrálie čakali nášho pretekára ME v zjazde na divokej vode i európsky šampionát vo vodnom slalome, no v oboch prípadoch z nich „vypádloval“ bez cenného kovu. „Na európskom šampionáte v zjazde v macedónskom Skopje som si veril, mal som novú loď, čakala ma ľahká trať a semifinále som vyhral. Vo finále mi však nevyšiel ideálne nájazd do rovinky, a tak bolo z toho napokon až piate miesto, hoci som skončil, ak ma pamäť neklame, len necelú sekundu za víťazom. Na nasledujúcich majstrovstvách Európy v slovinskom Tacene som mal výbornú formu, pretože počas jari som tam strávil niekoľko týždňov, no urobil som jednu chybu, a tá ma stála medailu,“ vrátil sa myšlienkami k májovým a júnovým pretekárskym udalostiam Beňuš.

Vo svetovom pohári absolvoval jeho celkový víťaz z rokov 2010 a 2015 v nedávno skončenej sezóne všetkých päť pretekov, v ktorých postupne obsadil druhú, prvú, dvanástu, tretiu a sedemnástu priečku. V celkovom poradí z toho bolo 4. miesto, pričom bronz mu o jediný bodík vyfúkol jeho krajan Alexander Slafkovský. „Na rovinu treba povedať, že systém pretekov Svetového pohára nie je dobre nastavený. Ak sa pozrieme napríklad na Slovinca Savšeka, ktorý mal z piatich pretekov na konte iba jednu medailu a celkovo skončil druhý, ja som ich mal tri, a predsa mi v konečnom účtovaní na pódiové umiestnenie nestačilo. Stalo sa tak najmä z toho dôvodu, že na posledných pretekoch sa rozdeľuje dvojnásobný počet bodov, a mne sa akurát v nich nepodarilo prebojovať do finále. To, že ma predbehol Sašo Slafkovský o bod, však vôbec neberiem ako tragédiu, stáva sa, je to šport. V minulosti som ho tak tesne porazil ja, teraz pre zmenu on mňa,“ pokračoval s úsmevom Matej Beňuš.

Modelingová premiéra


Vrcholom tohtoročnej vodnoslalomárskej sezóny bol svetový šampionát, ktorý sa na prelome septembra a októbra konal vo francúzskom Pau. Matej si odtiaľ síce odniesol do zbierky ďalšiu zlatú (tímová súťaž) i striebornú medailu (zjazd na divokej vode - šprint), no cenný kov v individuálnej súťaži nezískal, keďže do finále sa neprebojoval a napokon obsadil až 13. priečku. „Bol to zaujímavý šampionát. Dobre sa mi na ňom jazdilo, mal som super formu a veľa natrénované. Čo sa týka individuálnych pretekov, pravda je taká, že v drvivej väčšine semifinálových jázd idem síce naplno, no nikdy zbytočne neriskujem a takmer vždy mi to na finále bez problémov stačí. Tak tomu bolo napríklad aj na vlaňajšom šampionáte. Tento rok to však bolo na špici riadne nabité, bola ľahšia trať, všetci pretekári boli dobre pripravení a hoci som v semifinále skončil len dve a pol sekundy za víťazom, do finále som sa bohužiaľ neprebojoval,“ zamyslel sa nad individuálnymi pretekmi na MS Beňuš, ktorého vo finále dôstojne zastúpili jeho krajania. Slafkovský sa tešil zo striebra, bronz bral nestarnúci Michal Martikán.

Hoci oslávil Matej pred pár dňami okrúhle 30. narodeniny, na koniec aktívnej kariéry ani zďaleka ešte nemyslí. „Olympiáda v Tokiu 2020 je tu ,co by dup´ a ja sa priznám, že pomýšľam už aj na tú nasledujúcu, ktorá sa bude konať o ďalšie štyri roky v Paríži. V tom čase budem mať 36 rokov, čo je na vodnoslalomára ešte dobrý vek,“ zamyslel sa.



Piaty najúspešnejší športovec SR za rok 2016 sa pred pár týždňami stal tvárou istej módnej značky, a tak si na tohtoročných Bratislavských módnych dňoch vyskúšal aj preňho netradičnú úlohu modela. Ako sa v tejto pozícii cítil? „Ako jediný som mal počas módnej prehliadky so sebou bicykel a niektorí si zo mňa robili srandu, že aspoň nebude vidieť moju šmatlavú chôdzu. Každopádne to bolo pre mňa zaujímavé, konečne som na vlastnej koži zistil, ako sa cítia modelky priamo na móle a v neposlednom rade som stretol množstvo zaujímavých ľudí. Bola to teda veľmi príjemná skúsenosť,“ dodal Matej Beňuš.