Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Turisti na Štrbskom Plese voliť nesmú, účasť je tam nižšia

Na snímke Nové Štrbské pleso. Vysoké Tatry. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zvyčajne prídu na Štrbské Pleso do nadmorskej výšky 1347 metrov odovzdať svoj hlas aj stovky občanov, teraz ich môže prísť maximálne 90, pretože taký je tu počet oprávnených voličov.

Štrbské Pleso 4. novembra (TASR) – Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom Plese býva zvyčajne plná turistov, v sobotu tomu tak však nebolo. Dôvodom je fakt, že v župných voľbách sa s voličským preukazom voliť nedá a svoj hlas môžu voliči odovzdať len v mieste trvalého bydliska. „Myslím si, že aspoň v rámci okresu by mohlo byť povolené voliť mimo svojho okrsku, prišlo by k nám možno viac voličov. Od rána do 12. hodiny sme tu mali asi desatinu voličov,“ zhodnotila pre TASR predsedníčka volebnej komisie číslo 4 Darina Bartošová.

Zvyčajne prídu na Štrbské Pleso do nadmorskej výšky 1347 metrov odovzdať svoj hlas aj stovky občanov, teraz ich môže prísť maximálne 90, pretože taký je tu počet oprávnených voličov. „Zatiaľ je tých voličov málo, ľudí zrejme vytiahlo von to krásne počasie, možno k večeru ešte niekto príde,“ priblížila Bartošová. Zatiaľ nedostali vo volebnej komisii požiadavku na prenosnú volebnú urnu a voľby tam prebiehajú pokojne.

Množstvo turistov využilo v sobotu slnečné počasie v Tatrách na prechádzku či na bežky, viacerí si však stihli ráno splniť svoju občiansku povinnosť. „Ráno sme si najprv doma odvolili, pozreli sme si na internete webkameru a hneď sme sa vybrali do hôr, trochu si zabežkovať a prevetrať hlavu,“ uviedol pre TASR volič z Dolného Kubína, ktorý do Tatier prišiel spolu s manželkou. Dodal, že voľby netreba odignorovať, aj keď je počas víkendu takéto počasie.



„Ja ešte len pôjdem voliť, určite to stihnem do večera. Dnes je naozaj krásny deň, tak som sa rozhodol trošku poprechádzať okolo plesa a potom utekám domov na voľby. Mám svojich favoritov,“ priblížil svoj deň dôchodca z Turca, ktorý verí, že jeho hlasy pôjdu tým správnym ľuďom, aby sa v kraji, kde býva, žilo lepšie predovšetkým seniorom.

Medzi turistami na Štrbskom Plese sa však našli aj takí, ktorým na voľbách nezáleží a radšej si užili deň v prírode. „My sme si prišli aj so skupinkou detí zabežkovať, voliť určite nepôjdem, som znechutená a v podstate ani neviem, koho by som si vybrala,“ konštatovala volička z Liptovského Hrádku.