Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

Voliči v Z. Hámroch prišli k urnám preto, že je to ich povinnosť

Obec Zemplínske Hámre v okrese Snina je východiskovým turistickým miestom túr na Sninský kameň, silueta v pozadí, zo SZ strany pohoria Vihorlat. Foto: TASR/Milan Kapusta

Aktuálne voľby sú podľa starostu Rastislava Zarembu pre obec veľmi dôležité, nakoľko Prešovský samosprávny kraj spravuje a udržiava cestné komunikácie, po ktorých k nim turisti prichádzajú.

Zemplínske Hámre 4. novembra (TASR) – Viacerí voliči v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese prišli v sobotu k urnám preto, že je to ich občianska povinnosť. Voľby sú podľa nich jednou z možností, ako zmeniť dianie na Slovensku.

Rozvoj obce je dôvodom, prečo sa Anton Barna (32) rozhodol prísť odvoliť. "Ako občan mám povinnosť voliť. Išiel som včasnejšie, aby som to mal čím skôr za sebou," uviedol pre TASR. K urnám pravidelne prichádza aj 79-ročná Viera Brečková. "Som starší človek, mám to už v krvi. Aj môj manžel, ktorý už nevládze chodiť, voliť chce. Preto k nemu prídu s volebnou urnou," poznamenala pre TASR.

Manželia Kamila (58) a Jozef (59) Hudákoví sú tiež pravidelnými voličmi. "Prišli sme preto, aby nám bolo lepšie," povedali pre TASR. Problém v regióne vidia najmä v nedostatku pracovných miest a nedostatočnom ohodnotení. "Mladí odtiaľ odchádzajú. Čo tu budú robiť? Moje obidve deti sú v Bratislave. Majú ukončené stredné školy s maturitou a ani jedno tu nie je, lebo tu nemali možnosť zamestnať sa," poznamenal Hudák. Podľa jeho ďalších slov by mal isť voliť každý. "Aj mladí, rozhodujú o svojej budúcnosti. Keď to nechajú len tak, je to zlé," doplnil.

Podobný názor zastáva aj 63-ročný Štefan Barna. "Myslím si, že voliť nie je právo, ale povinnosť každého dospelého občana," povedal pre TASR. Priority v rámci vyšších územných celkov (VÚC) vidí hlavne v doprave. Pociťuje totiž zvýšený cestovný ruch v obci.

Aktuálne voľby sú pre obec podľa slov starostu Rastislava Zarembu, ktorý už tiež vhodil volebný lístok do urny, veľmi dôležité práve z tohto pohľadu, nakoľko Prešovský samosprávny kraj (PSK) spravuje a udržiava cestné komunikácie 2. a 3. triedy, po ktorých k nim turisti prichádzajú. "Chýba nám trochu ich rozvoj a tiež naplánovaná rýchlostná cesta, ktorá tu už dávnejšie mala byť a ktorá by podľa môjho názoru veľmi pomohla rozvoju tohto regiónu," vysvetlil pre TASR.



Vo volebnom obvode Snina môže v 47 okrskoch využiť svoje volebné právo približne 30.500 voličov. Predsedu si môžu, rovnako ako všetci voliči v PSK, vyberať z 11 kandidátov. V regionálnom parlamente budú ich záujmy zastupovať traja poslanci z 21 kandidátov.