Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

M. KLUS: Uspel by ktokoľvek, kto by ostal vo finále proti M. Kotlebovi

Na archívnej snímke Martin Klus. Foto: TASR - Branislav Račko

Volebnú účasť v Banskobystrickom kraji označil Klus za nezvyčajne vysokú. Odôvodňuje to však aktívnou mobilizáciou proti extrémistickým silám.

Bratislava 5. novembra (TASR) - V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) šlo najmä o voľbu proti niekomu a nie za niekoho. Myslí si to Martin Klus zo SaS, ktorý sa vzdal kandidatúry v prospech úspešného Jána Luntera.

Volebnú účasť v tomto kraji označil Klus v diskusnej relácii TA3 za nezvyčajne vysokú. Odôvodňuje to však aktívnou mobilizáciou proti extrémistickým silám. Dovolí si však "neskromne tvrdiť", že ktokoľvek schopný by zostal vo finále proti súčasnému predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi, uspel by. Akceptuje však, že na osobe Luntera sa dokázala zmobilizovať veľká časť politického spektra.

"Kotleba utrpel porážku," zdôraznil Klus. Výsledky volieb v BBSK označil za víťazstvo v jednej veľkej bitke, no nejde podľa neho o vyhratú vojnu proti extrémizmu. Verí, že Lunter ostane na Úrade BBSK nezávislým kandidátom.

Úspešný kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) dokáže podľa Klusa spájať ľudí. "Ukázala sa tu však aj sila straníckeho trička," podotkol Klus. Droba však podľa neho dokázal využiť v prospech svojej osoby posledné okamihy pred voľbami. Ostatní kandidáti si buď podľa neho vyčerpali témy, alebo sa "nachvíľu stratili".

Krajské voľby boli prvýkrát jednokolové. Klus avizoval, že na decembrovú schôdzu v parlamente predkladá návrh na znovuobnovenie dvojkolovej voľby s rozšírením pre mestá a obce. Tiež chce predložiť zákon, aby šéf kraja nemohol byť napríklad zároveň poslancom v parlamente. Predpokladá však, že na to nebude politická vôľa.