Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

P. Pellegrini: Smer-SD stratil dominanciu, nezačal sa však jeho úpadok

Na snímke podpredseda vlády SR pre informatizáciu a investície Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Smer-SD síce podľa Pellegriniho stráca zo svojej dominancie, stále však je po nezávislých poslancoch najúspešnejšou stranou, ktorá má skoro stovku vlastných poslancov v krajských zastupiteľstvách.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Vládna strana Smer-SD očakávala lepší výsledok sobotňajších (4.11.) volieb do VÚC. Pripustil to podpredseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Strana síce podľa neho stratila dominanciu, nemyslí si však, že by sa začal jej úpadok.

„Ja si nemyslím, že dnešným dňom sa začal nejaký úpadok strany,“ vyhlásil Pellegrini v nedeľňajšej diskusnej relácii V politike v televízii TA3. „Strana je veľmi veľká, má obrovské množstvo starostov, primátorov, odborníkov, ktorých málokto spochybňuje pri výkone svojej odbornej práce, takže tá strana je životaschopná a určite sa vyrovná aj s týmto,“ odôvodnil.

Pellegrini priznal, že v strane očakávali lepší výsledok volieb. „Pri niektorých krajoch som bol prekvapený, že síce tesne, ale sme prehrali,“ uviedol. Porážku neočakával napríklad v Košiciach, kde Richard Raši (Smer-SD) tesne neuspel s pravicovým kandidátom Rastislavom Trnkom. „Prieskumy nenaznačovali, že by sme mali mať problém,“ pripomenul.

V niektorých krajoch podľa Pellegriniho došlo v prípade dlhoročných predsedov k „únave materiálu“. To sa stalo v Prešovskom kraji, kde bol 16 rokov vo funkcii predsedu Peter Chudík, alebo v Žilinskom kraji, kde bol na čele kraja tri funkčné obdobia Juraj Blanár. „Mňa to osobne veľmi mrzí, pretože týchto ľudí osobne poznám a som presvedčený, že odovzdali počas svojho pôsobenia tým krajom naozaj všetko,“ vysvetlil.

Smer-SD síce podľa Pellegriniho stráca zo svojej dominancie, stále však je po nezávislých poslancoch najúspešnejšou stranou, ktorá má skoro stovku vlastných poslancov v jednotlivých krajských zastupiteľstvách. „Počet poslancov zhruba kopíruje aktuálne preferencie strany Smer-SD,“ objasnil. Fakt, že v čele viacerých krajov Smer-SD vystriedajú opoziční kandidáti, môže byť podľa Pellegriniho užitočný.

„Doteraz boli v pohodlnej situácii, keď nemali za nič zodpovednosť, len mohli všetko komentovať a kritizovať. Od budúceho mesiaca, keď sa ujmú funkcií, budeme môcť pozerať, ako prejdú od sľubov k reálnym skutkom,“ uviedol Pellegrini, ktorý novým predsedom krajov zaželal "všetko dobré". „Až teraz zistia, že je to diametrálne niečo odlišné, ako sedieť v opozícii,“ doplnil.

Pellegriniho mrzí, že sa vládnej koalícii nepodarilo uzavrieť dohody vo viacerých krajoch. „Tam, kde sa to podarilo, boli sme úspešní,“ uviedol na margo úspechu Jaroslava Bašku v Trenčianskom kraji alebo Milana Belicu v Nitrianskom kraji. „Možno keby sme boli podobne postupovali aj v iných krajoch, tak by sme vyvážili tú pravicovú opozičnú koalíciu, ktorá sa voči nám vytvorila, a možnože by sme úspešnejších kandidátov mali viacej,“ naznačil.

Podpredseda Smeru-SD pripustil personálne zmeny v strane ako reakciu na výsledok volieb, a to na úrovni krajských a okresných štruktúr. „Nemyslím si, že to bude vyvodenie nejakých trestov za neúspech, pretože organizácia môže robiť niekedy najlepšiu kampaň a niekedy to nevyjde. Je to súhra okolností,“ vysvetlil. „Nechajte nám chvíľku času, ale tentoraz naozaj sa budeme touto otázkou vážne zaoberať a budeme sa musieť aj my pozerať ďalej,“ doplnil.