Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

D. Malovú najviac prekvapili výsledky v Bratislavskom a Košickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Zachar

Volebný výsledok vládneho Smeru-SD, ktorého kandidáti neuspeli vo viacerých samosprávnych krajoch, odráža podľa Malovej to, kto lepšie zmobilizoval voličov.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Za najprekvapivejšie výsledky volieb do samosprávnych krajov považuje politologička Darina Malová úspech spoločných kandidátov pravicových a konzervatívnych strán v Bratislavskom a Košickom kraji. "Výskumy predpovedali niečo odlišné, takže víťazstvo kandidátov spojenej pravicovej-konzervatívnej opozície je do veľkej miery asi najväčším prekvapením," skonštatovala pre TASR.

Volebný výsledok vládneho Smeru-SD, ktorého kandidáti neuspeli vo viacerých samosprávnych krajoch, odráža podľa Malovej to, kto lepšie zmobilizoval voličov. Zdá sa jej, že úspešnejšie bolo práve spojenie opozičných strán. "Zmena volebného zákona podnietila a možno aj prinútila opozičné strany hľadať spoločnú stratégiu, a to sa im podarilo," doplnila. Výnimkou bol len Banskobystrický kraj, kde sa všetci kandidáti spojili voči doterajšiemu predsedovi kraja Marianovi Kotlebovi.

Myslí si, že sobotné (4.11.) voľby ukázali, že všetko závisí od mobilizácie voličov. Napriek tomu, že účasť bola vyššia ako v posledných voľbách do samosprávnych krajov, nedá sa zatiaľ podľa Malovej povedať, že ide o stály trend. "Všetko sa ukáže v nadchádzajúcich voľbách, keď príde k spojeniu regionálnych a lokálnych volieb, lebo účasť v mestských voľbách býva vyššia, a to by mohlo pomôcť aj regiónom," zhrnula Malová.