Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

VIDEO: Z. Čaputová ďakuje za podporu a volá po spájaní

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Prvá zahraničná cesta Zuzany Čaputovej ako prezidentky povedie do Českej republiky.

Bratislava 31. marca (TASR) - Zuzana Čaputová prijíma svoje zvolenie za prezidentku SR s veľkou pokorou a hovorí, že Slovensko si pýta zmenu. Vyzýva na hľadanie toho, čo nás spája, zdôrazňuje spoluprácu na lepšom Slovensko. Sľubuje, že bude s ľuďmi a že sa bude uchádzať o dôveru aj tých, ktorých si ešte nezískala.

Čaputová vo volebnom štábe hovorila, že jej víťazstvo je pokračovaním komunálnych volieb a verí, že trend bude pokračovať aj v eurovoľbách. "Slovensko si pýta túto zmenu," vyhlásila. Ľudia podľa nej túžia po slušnosti v politike.

Prvá zahraničná cesta Zuzany Čaputovej ako prezidentky povedie do Českej republiky. Tamojšieho prezidenta Miloša Zemana vníma ako legitímne zvolenú hlavu štátu. Povedala to na tlačovej konferencii.

Poukázala aj na to, že hrádza medzi konzervatívnym a liberálnym nie je nezmieriteľná. "Dokázali sme ju premostiť," podotkla a vyzvala na spájanie. "Hľadajme to, čo nás spája, povýšme spoluprácu na lepšom Slovensku nad osobné záujmy," vyhlásila.

Prvá zahraničná cesta Zuzany Čaputovej ako prezidentky povedie do Českej republiky. "Českú republiku vnímam ako bratský národ, máme spoločnú históriu," vysvetlila. Tamojšieho prezidenta Miloša Zemana vníma ako legitímne zvolenú hlavu štátu.



Čaputová sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi politických strán, najmä koalície, keďže vládne. Hovoriť chce o dôležitých témach, jednou z nich je voľba generálneho prokurátora. Jaromírovi Čižnárovi sa budúci rok skončí funkčné obdobie. "Moja predstava je nielen vybrať dobrého kandidáta, ale ak by to bolo možné, upraviť aj spôsob voľby a menovania tejto dôležitej funkcie," povedala.



Politických lídrov chce oslovovať s témami spravodlivosti, životného prostredia, práv seniorov a iných skupín osôb so slabším hlasom v spoločnosti. V politike zdôrazňuje vecný a pokojný tón a potrebu hľadania prienikov.



Z volebného výsledku je šťastná. "Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým, že sa udialo spôsobom, o ktorom sme mnohí pochybovali, či môže fungovať, že sa dá ísť do politického zápasu s vlastným názorom, že sa dá nepodľahnúť populizmu, že sa dá hovoriť pravdu, že sa dá zaujať a získať dôveru aj bez agresívneho slovníka a bez podpásových osobných útokov," uviedla. Za podporu ďakovala v slovenčine aj v jazyku menšín.