Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Budúca prezidentka SR prináša nový štýl politiky, píšu české servre

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová počas brífingu vo svojej volebnej centrále po 1. kole prezidentských volieb 16. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Ako na svojej webovej stránke uviedol Český rozhlas, Slovensko sa v polovici júna stane členom pomerne exkluzívneho klubu krajín, na čele ktorých stojí žena.

Praha 31. marca (TASR) - Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prináša nový štýl politiky, píše český spravodajský server iDNES.cz v reakcii na zatiaľ neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb na Slovensku.

Vlani v lete poznal Čaputovú na Slovensku len úzky okruh ľudí a ešte pár mesiacov pred prezidentskými voľbami jej dával šance málokto, píše server. Napriek tomu táto právnička a občianska aktivistka suverénne prešla prvým kolom prezidentských volieb a víťazom nad eurokomisárom Marošom Šefčovičom v druhom kole ukázala, že slovenské politika sa mení a môže v nej uspieť ten, kto nevyhľadáva konfrontáciu a namiesto útokov ponúka svoj program.

Spravodajský server Novinky.cz si všíma, že prvá zahraničná cesta Čaputovej povedie do Českej republiky a nová slovenská prezidentka tak potvrdí tradíciu. "Čechov vnímam ako bratský národ, máme spoločnú históriu," cituje server Čaputovú, ktorá dodala, že rešpektuje Miloša Zemana ako českého prezidenta, ktorého si ľudia zvolili.

Ako na svojej webovej stránke uviedol Český rozhlas, Slovensko sa v polovici júna stane členom pomerne exkluzívneho klubu krajín, na čele ktorých stojí žena. Prináša i reakciu českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka z ČSSD: "Slováci svoju voľbou jednoznačne potvrdili proeurópsku orientáciu svojej krajiny a záujem na čo najlepších vzťahoch so svojimi susedmi."

Český rozhlas na svojej stránke uverejnil aj gratuláciu Čaputovej od predsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila: "Zvolenie Zuzany Čaputovej je dobrou správou pre ČR. Verím, že priateľské vzťahy medzi našimi krajinami budú pokračovať. Pani Čaputovej k víťazstvu blahoželám a dúfam, že aj my sa čoskoro dočkáme slušného prezidenta, ktorý hľadí dopredu a nie je zaťažený minulosťou".

Komunistický poslanec Jiří Dolejš podľa stránky Českého rozhlasu v reakcii na výsledok prezidentských volieb na Slovensku skonštatoval, že Čaputová síce nie je ľavica, ale v tom, že neuspelo štvanie klerikálov a populistov tiež vidí kus nádeje pre budúcnosť.