Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prezidentské voľby

Občania aj členovia volebných komisií využívajú infolinku MV

Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do kovovej volebnej schránky so zámkom počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v obci Medzany v okrese Prešov 30. marca 2019. V prvom kole volieb prezidenta SR tu volebnú schránku z volebnej miestnosti ukradol a následne poškodil jeden z voličov. Pre druhé kolo volieb tu pripravili kovovú schránku s uzamykaním, ktorú používali na začiatku 90-tych rokov minulého storočia. Foto: TASR - Milan Kapusta

Do terénu boli v obmedzenom rozsahu vyslaní aj členovia štátnej volebnej komisie. Výsledky výjazdov bude možné podľa predsedu komisie zverejniť najskôr po uzavretí volebných miestností.

Bratislava 30. marca (TASR) - Občania i členovia volebných komisií využívajú počas volebného dňa infolinku ministerstva vnútra, kde im pracovníci odboru volieb odpovedajú na otázky a podnety týkajúce sa prezidentských volieb. Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány uviedol, že voľby majú po celom Slovensku relatívne pokojný priebeh.

Občania môžu volať až do uzavretia volebných miestností na telefónne čísla 02/48592317 a 02/48592312. Infolinku ministerstva vnútra využívajú občania podľa šéfa komisie vo veľkej miere. "Ide o otázky preukazovania totožnosti, i vo vzťahu k trvalému pobytu a množstvo podobných technických otázok," uviedol.

Do terénu boli v obmedzenom rozsahu vyslaní aj členovia štátnej volebnej komisie. Výsledky výjazdov bude možné podľa predsedu komisie zverejniť najskôr po uzavretí volebných miestností.

V súvislosti s incidentom s volebnou urnou v obci Medzany (okres Prešov) počas prvého kola volieb prezidenta SR prijala obec opatrenia. Volebná urna je plechová a je na nej visiaci zámok. Bárány poznamenal, že použitie inej volebnej urny je v poriadku, má však zodpovedať všetkým požiadavkám, ktoré na ňu predpisy kladú. "Využitie inej schránky samo o sebe nezakladá nejakú neplatnosť volieb. Samozrejme, tým na seba obec preberá riziko, či táto schránka zodpovedá všetkým požiadavkám," uzavrel predseda štátnej volebnej komisie.