Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Pre Slovákov nebolo pri voľbe rozhodujúce pohlavie, tvrdí politológ

Na snímke Pavol Baboš Foto: TASR/Michal Svítok

Kampane pred prezidentskými voľbami v rokoch 2009 a 2014 boli podľa neho ostrejšie.

Bratislava 31. marca (TASR) – To, že Zuzana Čaputová je žena, nebol faktor, ktorý ju k víťazstvu v prezidentských voľbách posunul. Na Slovensku bol dopyt po zmene a po takom kandidátovi, ktorý by bol iný, než je vládnuca politická elita. Pre TASR to uviedol politológ Pavol Baboš z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

"Keby sa bola Zuzana Čaputová vzdala v prospech Roberta Mistríka pred zhruba mesiacom, tak by to veľmi pravdepodobne bol vyhral on. Pozoruhodné je skôr to, že Slovákom neprekáža mať prezidentku,"
povedal Baboš s tým, že je to síce po prvý raz v histórii Slovenska aj V4, čo bude takýto post zastávať žena, no už predtým malo Slovensko premiérku – Ivetu Radičovú. Pripomenul, že rovnako v Poľsku mali premiérku, v Litve prezidentku. Preto žena vo vysokej politike nie je "novinkou" tohto druhu v stredoeurópskom priestore.

Baboš taktiež komentoval, že výsledok prezidentských volieb nebol prekvapujúci. "Výsledok je viac-menej taký, ako sa očakávalo podľa prieskumov... Znamená to, že prieskumy sú predsa len na niečo dobré, a to aj napriek ich kritike zo strany politikov," mieni.

Kampaň medzi prvým a druhým kolom podľa Baboša bola už "voľnejšia a relatívne pokojná". Kampane pred prezidentskými voľbami v rokoch 2009 a 2014 boli podľa neho ostrejšie. Maroš Šefčovič ani Zuzana Čaputová podľa Baboša až tak veľmi spoločnosť nepolarizovali ako kandidáti v minulosti.