Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Víťazstvo Čaputovej vidí politologička ako dobrý odkaz pre zahraničie

Na snímke Zuzana Čaputová Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za negatívnu črtu druhého kola prezidentských volieb považuje politologička znížený mobilizačný rozmer kampane, ktorý sa podpísal aj pod nižšiu účasť voličov.

Bratislava 31. marca (TASR) – Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrým odkazom nielen pre krajinu a jej občanov, ale aj smerom do zahraničia. Tak vníma zatiaľ neoficiálne výsledky sobotných (30. 3.) prezidentských volieb na Slovensku politologička Darina Malová.

"Pretože stále pretrváva imidž Slovenska, že sme príliš konzervatívna krajina, že niektorí občania a politici majú extrémistické postoje. Že nie sme v kontexte EÚ a nie sme solidárni najmä s tými krajinami, ktoré trpia migráciou," uviedla pre TASR Malová.

Pozitívne vníma aj fakt, že v druhom kole stáli proti sebe dvaja kvalitní kandidáti. Tohtoročné prezidentské voľby pritom označuje za druhé z volieb, počas ktorých občania nešli k volebným urnám s tým, že budú voliť menšie zlo.

Politologička však vníma veľký rozdiel medzi prvým a druhým kolom volieb, čo sa v konečnom dôsledku podpísalo podľa nej aj pod výrazný rozdiel v účasti voličov. Tú v prvom kole ovplyvňoval fakt, že niektorí z kandidátov boli predstaviteľmi radikálnej pravice, zdôrazňovali zásadnú zmenu smerovania krajiny v súvislosti s členstvom v medzinárodných organizáciách či sľubovali nesplniteľné.

"Hrali na istú časť nespokojných voličov a komunikovali až na primitívnej úrovni. Namiesto hodnôt ponúkali agresiu. Toto sa v  druhom kole odbúralo," poznamenala Malová. Počas druhého kola vnímala isté "útoky" skôr v médiách či na sociálnych sieťach, nie však priamo od kandidátov. Aj Maroš Šefčovič si podľa nej zachoval "jeho základnú osobnú identitu, ktorou je identita kariérneho diplomata a v škole kariérneho diplomata, ktorú reprezentuje neurobil veľké prešľapy."

Za negatívnu črtu druhého kola prezidentských volieb považuje politologička znížený mobilizačný rozmer kampane, ktorý sa podpísal aj pod nižšiu účasť voličov.