Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Bárány: Tieto voľby boli až veľmi pokojné a tradičné

Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb v Bratislave 31. marca 2019. Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podnety, ktorými sa štátna komisia zaoberala, sa týkali otázky pozorovania vo volebných miestnostiach, čo pozorovateľ môže, nemôže.

Bratislava 31. marca (TASR) - Prezidentské voľby boli pokojné, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány ich charakterizoval ako voľby bez organizačno-technických zaujímavostí. Komisia prijala počas volebného dňa desiatky podnetov, ktoré neboli závažného charakteru.

"Tieto voľby boli až veľmi pokojné a tradičné, nejakých zaujímavostí a kuriozít v nich veľa nenájdeme. Podnety, ktorými sa štátna komisia zaoberala, sa týkali otázky pozorovania vo volebných miestnostiach, čo pozorovateľ môže, nemôže. Týkali sa celkovo aj poriadku vo volebnej miestnosti, ale v mnohých prípadoch už štátna komisia len odkazovala na svoje predchádzajúce uznesenia, kde upozorňovala, že táto otázka už dosť dávno bola vyriešená," priblížil Bárány na nedeľnej tlačovej konferencii, na ktorej boli potvrdené oficiálne výsledky volieb.

Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1 847 417 voličov. Čaputová sa ujme úradu prezidenta 15. júna.