Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prezidentské voľby

Volebné miestnosti sa zatvorili, začína sa sčítavanie hlasov

Na snímke členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po 2. kole prezidentských volieb v Komárne v sobotu 30. marca 2019. Foto: TASR - Milan Drozd

Slováci si v sobotu volili prezidenta. Ten bude inaugurovaný 15. júna. Počas volebného dňa bolo otvorených takmer 6000 volebných miestností.

Bratislava 30. marca (TASR) - Volebné miestnosti sa zatvorili, komisie začínajú sčítavať hlasy. Druhé kolo prezidentských volieb na Slovensku malo pokojný priebeh bez väčších problémov, nezaobišlo sa však bez podnetov.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa vo volebný deň zaoberala podnetmi týkajúcimi sa napríklad hlasovania vo volebných miestnostiach, usmerňovania členov volebných komisií. Komisia prijala aj podnety týkajúce sa údajného narušovania volebného moratória, tie musela podľa predsedu komisie Eduarda Báránya odstúpiť iným orgánom.

Aj počas druhého kola volieb prezidenta SR boli na Slovensku prítomní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ich úlohou je vyhodnotiť legislatívne normy na voľbu prezidenta SR a vedenie volebnej kampane, ako aj kontrolovať tieto normy v praxi. Po ukončení volieb majú vypracovať hodnotenia a odporúčania.

Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dohliadali počas volebného dňa posilnené policajné hliadky. Neoficiálne predbežné výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu (31. 3.) napoludnie, keď sa plánuje tlačová konferencia.

Slováci si v sobotu volili prezidenta. Ten bude inaugurovaný 15. júna. Počas volebného dňa bolo otvorených takmer 6000 volebných miestností.