Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Akadémia Axela Springera ocenila Jána Kuciaka in memoriam

Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ocenenie za vynikajúcu prácu mladého žurnalistu mimo nemecky hovoriaceho priestoru, ktoré je dotované sumou 5000 eur, bolo udelené vôbec po prvý raz.

Berlín 3. mája (TASR) - Zvláštnu cenu, ktorú Akadémia Axela Springera v Berlíne udelila in memoriam zavraždenému slovenskému investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi, si v Berlíne prevzali vo štvrtok žurnalistova sestra Mária a Peter Bárdy, šéfredaktor internetového portálu Aktuality.sk, pre ktorý ocenený pracoval.

Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače v rámci odovzdávania cien spomínanej akadémie.

Ocenenie za vynikajúcu prácu mladého žurnalistu mimo nemecky hovoriaceho priestoru, ktoré je dotované sumou 5000 eur, bolo udelené vôbec po prvý raz, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Riaditeľ akadémie Marc Thomas Spahl vyzdvihol oceneného ako múdreho a neoblomného mladého novinára.

Kuciakova evidentne dojatá sestra pri tejto príležitosti zdôraznila, že jej brat bol presvedčený o tom, že môže svet zmeniť na lepší.

Telá zavraždeného 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej našla polícia 25. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.

V priebehu večera si ocenenia pre mladých novinárov prevzalo celkove päť laureátov v troch hlavných kategóriách a ďalších dvoch za investigatívne rešeršovanie a kreatívnu realizáciu.

Spahl v tejto súvislosti vyzdvihol fakt, že kvalitná žurnalistika získava na význame v časoch, ktoré charakterizujú "fake news" a v celosvetovej relácii ustupujúca sloboda tlače.