Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Cirkvi píšu premiérovi, spomínajú korupciu aj vraždu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cirkvi a náboženské spoločnosti oceňujú úsilie vyšetrovateľov a policajtov, ktorí sa snažia o naplnenie spravodlivosti.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Predstavitelia kresťanských cirkví a židovských náboženských obcí na Slovensku píšu premiérovi Petrovi Pellegrinimu. V otvorenom liste odmietajú korupciu a zdôrazňujú potrebu vyšetrenia úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Pre zachovanie dôvery obyvateľov Slovenska v právny štát a v demokraciu je dôležité, aby táto úkladná vražda bola čím skôr vyšetrená a aby jej páchatelia boli potrestaní," uvádzajú v liste predstavitelia kresťanských cirkví a židovských náboženských obcí.

Odmietajú korupciu v akejkoľvek podobe, mala by byť podľa nich zo spoločnosti vytesnená. "Korupcia, ktorá spôsobuje toľko nespravodlivosti, ohrozuje samotnú demokraciu. Strata dôvery v politický systém, ktorý nedokáže zabezpečiť spravodlivosť, vedie k rastu extrémizmu. Sme znepokojení atmosférou nenávisti, ktorá sa šíri v niektorých sociálnych skupinách," uvádzajú.

Cirkvi a náboženské spoločnosti oceňujú úsilie vyšetrovateľov a policajtov, ktorí sa snažia o naplnenie spravodlivosti. Rovnako vyzdvihujú potrebu novinárov, "ktorí s odvahou hľadajú pravdu". Slobodná žurnalistika a kontrola verejnej moci médiami je podľa nich "dôležitým pilierom demokracie".

Zároveň rešpektujú legitímne zvolených verejných predstaviteľov a vyzývajú všetkých, aby sa krízové situácie riešili s rozvahou a pokorou. "Nevynášajme predčasné súdy a obvinenia, pretože aj krivé svedectvo je prestúpením Božích prikázaní," apelujú cirkvi a náboženské spoločnosti.

Zdôrazňujú, že demokracia napriek ťažkostiam je najlepším miestom na rozvíjanie náboženskej slobody i ostatných slobôd občanov.