Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Prokuratúra: Za vraždu Kuciaka zaplatil objednávateľ 70-tisíc eur

Na snímke zľava námestník generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky, generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský a riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian počas tlačovej konferencie, 1. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dôkazy voči štyrom obvineným v prípade úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú veľmi silné. Konštatoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Bratislava 1. októbra (Teraz.sk/TASR) - Za vraždu novinára Jána Kuciaka zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. V hotovosti to bolo 50.000 eur, ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávku mala vyplatiť obvinená Alena Zs. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Objednávka bola iba na Kuciaka, jeho snúbenica Martina Kušnírová, ktorú tiež zavraždili, bola len náhodná obeť. Informovali o tom zástupcovia prokuratúry a polície na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry SR.

"Vyplatené bolo 50.000 v hotovosti, plus 20.000 odpustenie dlhu," vysvetlil dozorujúci prokurátor. Potvrdil tiež informáciu, že vražda bola plánovaná len voči jednej osobe. "Objednávka vraždy bola na konkrétnu osobu novinára Jána Kuciaka, Martina Kušnírová bola len náhodná obeť," spresnil. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára bola teda len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Dozorujúci prokurátor doplnil, že suma 20.000 eur s Kušnírovou nesúvisela, malo ísť o starší dlh. "Sprostredkovateľ dlžil objednávateľke tých 20.000," potvrdil dozorujúci prokurátor.



Z dvojnásobnej úkladnej vraždy sú obvinené štyri osoby - Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. "Objednávateľ je osoba s iniciálkami A. Zs., strelec osoba s iniciálkami T. Sz., vodič alebo teda pomocník osoba s iniciálkami M. M. a sprostredkovateľ osoba s iniciálkami Z. A.," konkretizoval prokurátor.

Od koho prišla zákazka pre Alenu Zs., polícia ešte nevie. "Robí sa na tom, aby sme zistili, odkiaľ tá objednávka prišla, nezostane to len v tejto polohe. Kam to povedie, aký bude výsledok, je predčasné hovoriť. Je pravdepodobnosť veľmi vysoká, že ona vyplatila peniaze, ale je otázka, odkiaľ mala peniaze," uviedol prokurátor.

Jeden z obvinených, Zoltán A., má podľa neho spolupracovať s políciou. "Obvinený si vyhodnotil rozsah poznatkov voči nemu a rozhodol sa akceptovať situáciu, v ktorej sa ocitol a tak bol ústretovejší k orgánom činným v trestnom konaní," spresnil dozorujúci prokurátor.

Na snímke polícia odvádza jedného z obvinených z budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30. septembra 2018.
Foto: TASR


Riaditeľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian potvrdil, že zaistili zbrane, autá a mobil, ktorý páchatelia použili. Rovnako zaistili náboj s individuálnymi zhodami po zásobníku použitom pri vražde. Vražednú zbraň však polícia nemá. "Zhoduje sa záznamník so zbraňou, ktorá bola použitá pri vražde, vražednú zbraň nemáme," spresnil.

Policajný prezident Milan Lučanský ocenil prácu vyšetrovacieho tímu. "Celá činnosť sa odvíjala od mravenčej práce policajtov. Hlavná časť bola zameraná na analytickú činnosť, posledný mesiac bola činnosť zameraná na konkrétnych podozrivých. Mesiac sme disponovali informáciami, zúžil sa nám okruh páchateľov," priblížil Lučanský.

Čižnár predpokladá, že kauza bude mať úspešný koniec, žiada pokoj pre prácu polície a prokuratúry. "Dôkazy, ktoré sú, sú podľa môjho názoru, veľmi, veľmi silné. Myslím si, že je veľký predpoklad, že táto kauza sa dotiahne do úspešného konca. Budete priebežne informovaní do takej miery, aby sa neohrozilo vyšetrovanie. Nechcite detaily," vyhlásil Čižnár.

Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica do väzby. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vzdal práva na jej podanie.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.