Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

J. Ivor: Verzia, že vražda Kuciaka súvisela s prácou, je najsilnejšia

Jaroslav Ivor, archívne foto Foto: TASR - Pavol Funtál

Bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov, vysokoškolský pedagóg a právnik, Jaroslav Ivor reagoval na vraždu mladého žurnalistu.

Bratislava 26. februára (TASR) - Motív vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, že by súvisel s jeho prácou, je jedna z najsilnejších verzií. Uviedol pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov, vysokoškolský pedagóg a právnik, Jaroslav Ivor.

"Treba však povedať, že ide len o jednu z verzií. Bolo by veľmi predčasné robiť už záver v tom zmysle, že ide skutočne o súvislosť s jeho prácou. Treba si otvorene uvedomiť, že mnohé povolania v súčasnej spoločnosti sú viac-menej rizikové. Sú to napríklad rizikové povolania policajtov, prokurátorov, hasičov, sudcov, ale samozrejme aj novinárov, najmä investigatívnych novinárov a ony v sebe obsahujú určité riziko súvisiace s náplňou ich činnosti," povedal ďalej Ivor.

Podľa jeho názoru títo pracovníci pracujú na rôznych úlohách, pričom to riziko ich práca obsahuje. "V každom prípade však to riziko nemôže byť také, že by niekto problém nejakého novinára alebo nejakého iného, povedzme verejného činiteľa, riešil takýmto spôsobom, akým je vražda," uviedol bývalý šéf vyšetrovateľov.

"V kriminalistike platí zásada takzvaného pátrania po horúcej stope. Tu záleží predovšetkým od toho, aké stopy, aké dôkazy zaistila polícia pri obhliadke miesta činu a ako rýchlo dokáže reagovať, vyhodnotiť tie stopy, ktoré by objasnili priebeh činu, mechanizmus strelných zranení a samozrejme, ktoré by viedli k odhaleniu páchateľov," povedal Ivor.

"Na záver však len jedinú vetu – teraz sa treba oprostiť od rôznych emócií. Tie emócie sú na mieste, ale na druhej strane treba dať priestor polícii pre chladnú, profesionálnu prácu a hodnotenie, či už motívu alebo príčin smrti si nechať až po určitom čase, keď bude známy motív činu a jeho okolnosti a príčiny," zdôraznil na záver Ivor.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.