Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Jánovi Kuciakovi udelia nemeckú mediálnu cenu Goldene Victoria 2018

Na nedatovanej snímke slovenský novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili aj so snúbenicou vo Veľkej Mači a ich telá našli v nedeľu 25. februára 2018. Foto: TASR/AP

Ocenenie bude odovzdané pozostalým po oboch novinároch. Maltská žurnalistka prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby, kým Jána Kuciaka zavraždili vo februári tohto roka.

Berlín 1. októbra (TASR) - Zavraždení novinári Daphne Caruanová Galiziová z Malty a Ján Kuciak zo Slovenska budú posmrtne odmenení nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018 – Pressefreiheit v kategórii sloboda tlače. Informovala o tom pondelok agentúra DPA.

Ocenenie bude odovzdané pozostalým po oboch novinároch. Galiziová písala o korupcii a obchodovaní s maltským občianstvom, kým Kuciak naposledy preveroval prepojenie medzi členmi slovenskej vlády a talianskou mafiou.

Maltská žurnalistka prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby, kým Jána Kuciaka zavraždili vo februári tohto roka. Zväz nemeckých vydavateľov časopisov (VDZ) v pondelok uviedol, že cena bude rodinným príslušníkom novinárov odovzdaná 5. novembra v rámci podujatia s názvom "VDZ Publishers' Night" v Berlíne.

"Ochrana a obrana slobody tlače a slobody názoru patria medzi najdôležitejšie požiadavky nemeckých vydavateľov časopisov," uvádza sa vo vyhlásení VDZ.

Predchádzajúcimi laureátmi tejto ceny, ktorí boli odmenení za svoju angažovanosť a odvahu v boji za slobodu tlače, boli Ensaf Haidarová zo Saudskej Arábie (2017), Can Dündar z Turecka (2016) či Farida Nekzadová z Afganistanu, Ana Lilia Pérezová z Mexika a Nemec Peter Bandermann (všetci v roku 2015).

Na podujatí 5. novembra budú odovzdané aj ďalšie ocenenia. Spolková kancelárka Angela Merkelová dostane čestnú cenu Ehren-Victoria, píše DPA.