Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Nicholsonová: Matečná v minulosti umožnila čerpať Talianom agrodotácie

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR/Martin Baumann

Nicholsonová upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách ako je bežné.

Bratislava 2. marca (TASR) – Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) klame, keď tvrdí, že ona ani terajšie vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) nevedia o aktivitách talianskej mafie na východe Slovenska. Vyhlásila to podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, podľa ktorej Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) umožnila poberať agrodotácie firme, za ktorou je člen rodiny Rodovcov.

"Chcem jej pripomenúť, že zodpovedná za pôsobenie agentúry PPA je práve Matečná," povedala Nicholsonová v piatok na tlačovej konferencii strany. Informovala, že súčasná šéfka agrorezortu v minulosti ako riaditeľka SPF schválila prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.

Firma podľa opozičnej političky mohla vďaka tomu dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z PPA vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu na maštaľ vo výške 179.000 eur. Nicholsonová upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách ako je bežné. „Okrem toho, že išlo o ornú pôdu, prenajal SPF napríklad aj pozemky na sídlisku SNP v Michalovciach. Tie mali podľa zmluvy slúžiť na poľnohospodársky účel s cieľom čerpania dotácií z PPA," povedala.

Matečnej podľa Nicholsonovej pomáhal v tejto veci spolužiak z vysokej školy Ondrej Hovan, ktorý pôsobil ako riaditeľ pobočky SPF v Michalovciach. Ako prvé sa firme TRA.CE.R export-import podarili získať v roku 2015 vinice v obci Viničné. "Zmluva po podpise riaditeľky Matečnej nadobudla účinnosť 27. augusta 2015. To je dva mesiace od podania žiadosti," upozornila Nicholsonová s tým, že bežní žiadatelia čakajú aj dva roky.

Podľa poznatkov predstaviteľky SaS firma čerpala dotácie na vinohrad, aj keď sa s ním nič neudialo. V septembri 2015 TRA.CE.R export-import podal na SPF ďalšiu žiadosť o prenájom pozemkov aj priamo v Michalovciach, ktorá bola vybavená do mesiaca.

Podpredsedníčka liberálov vyzvala Matečnú, aby zvážila svoje pôsobenie vo funkcii ministerky. „Už dávno tam podľa mňa nemá čo robiť,“ uviedla. "Matečná sama podpísala prenájom pre firmu pána Rodu, na ktorú nepretržite od roku 2015 čerpal dotácie. Z toho je absolútne zrejmé, že ministerka klame,“ uzavrela Nicholsonová.

Ministerka uviedla v stredu (28.2.) v RTVS, že „ak by sme o tom vedeli, určite by platobná agentúra konala už veľmi dávno“. V súvislosti s preverovaním možných podvodov s európskymi agrodotáciami v stredu pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru vyhlásila, že jej ministerstvo aj PPA sú mimoriadne súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a komunikujú v tejto veci aj s Európskou komisiou.