Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Žiga, Blaha a Číž o rozhodnutí premiéra podať demisiu

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga (SMER-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

Bratislava 14. marca (TASR) - Robert Fico svojím rozhodnutím ukázal, že na prvom mieste myslí na stabilitu Slovenska a že mu na krajine záleží oveľa viac ako na funkcii. Uviedol to minister hospodárstva a podpredseda Smeru-SD Peter Žiga v reakcii na rozhodnutie premiéra podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho požiadavky.



"Je to historicky prvý premiér, ktorý dokázal urobiť takéto vážne rozhodnutie. Bolo by nezodpovedné odovzdať krajinu do rúk amatérskej opozície," doplnil Žiga.

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu.

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita. "Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom," odkázal Fico s tým, že on osobne je pre to ochotný urobiť maximum.

Ľ. Blaha: Ak vo vláde nebude R. Fico rozhodujúci hráč, nepodporím ju


Ak v novej vláde nebude Robert Fico (Smer-SD) rozhodujúcim hráčom, poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha nevidí dôvod ju podporovať. Povedal to pre TASR s tým, že aj po odchode Fica musí mať kabinet ľavicový potenciál.

Na avizovanú demisiu Fica sa preto Blaha díva rozpačito. "Ja plne stojím za Robertom Ficom, je to pre mňa garancia ľavicovej vlády. Ak bude on rozhodujúci hráč, tak OK, ak to tak nebude, nevidím dôvod podporovať takúto vládu. Musím mať pocit, že on riadi kabinet," vysvetlil svoj postoj Blaha.

Ak by sa vláda politicky presúvala do centristicko-liberálnych polôh, Blaha s tým bude mať problém. "Ak mi ale dá Robert Fico garancie, že ostane ľavicová, budem ju podporovať. Musím sa s ním stretnúť," dodal.

M. Číž: Smer-SD vyšla v ústrety koaličnému partnerovi


Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž tvrdí, že jeho strana týmto krokom vyšla v ústrety koaličnému partnerovi. "Ako by v tejto atmosfére vyzerali predčasné voľby? Viete si predstaviť, aké by mohli byť konfrontačné? Videli sme, že sa mobilizovala aj naša základňa," konštatoval.

Podľa jeho slov to, čo sa na Slovensku deje, nie je nič nezvyčajné. "To, čo potrebujeme, je, aby verejnosť dostávala skutočne pluralitné informácie o tom, čo sa deje a nielen politicko-aktivistické výstupy s cieľom povaliť vládu," uzavrel.