Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Zväz nemeckých novinárov požaduje objasniť okolnosti vraždy J. Kuciaka

Na archívnej snímke policajné auto a policajná páska v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Polícia našla v nedeľu vo Veľkej Mači telá novinára Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident T. Gašpar v informoval, že príčinou ich smrti boli pravdepodobne strelné poranenia hrudníka a hlavy.

Berlín/Bratislava 27. februára (TASR) - Zväz nemeckých novinárov (DJV) požaduje po zavraždení slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka vykonať obsiahle vyšetrovanie, ktoré objasní pozadie tohto prípadu. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra DPA, ktorá citovala vyjadrenie predsedu DJV Franka Überalla pre regionálny denník Heilbronner Stimme.

"Tento prípad musí byť bezodkladne a úplne objasnený, rovnako ako aj to, či predtým známe vyhrážky brali orgány vážne a čo podnikli, aby kolegov chránili,"
povedal Überall. Vražda Kuciaka podľa neho poukazuje na to, aké dôležité je chrániť európskych novinárov pri ich práci, a tým v konečnom dôsledku aj slobodu tlače.

"Toto by si mali uvedomiť aj politici," dodal šéf nemeckej novinárskej organizácie.

Polícia našla v nedeľu v rodinnom dome vo Veľkej Mači telá novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že príčinou ich smrti boli pravdepodobne strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne išlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív zrejme súvisel s prácou investigatívneho novinára.