Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Situácia s darovaním orgánov na Slovensku je v rámci Európy kritická

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Minulý rok podstúpilo transplantáciu 170 pacientov z približne 450 čakateľov.


Bratislava 6. októbra (TASR) - Darovaním životne dôležitých orgánov, ako sú srdce, pľúca, pečeň, obličky, pankreas a črevo, môže jeden darca zachrániť až sedem ľudských životov. S touto myšlienkou spúšťa dnes, na Európsky deň darcovstva a orgánových transplantácií, Slovenská transplantologická spoločnosť (STS) jesennú časť informačnej kampane Sedem životov.

Podľa slov prezidentky STS Zuzany Žilinskej je téma darcovstva veľmi aktuálna nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, kde evidujú viac ako 70.000 čakateľov na transplantáciu niektorého zo životne dôležitých orgánov. „V minulom roku bolo v Európe zrealizovaných približne 31.000 transplantácií, čiže viac ako polovica ľudí ostala na čakacej listine. Na Slovensku je situácia ešte horšia a v rámci Európy sme až niekde na chvoste. Minulý rok bolo odtransplantovaných 170 pacientov z približne 450 čakateľov,“ objasnila pre TASR Žilinská.

Po prijatí Národného transplantačného programu v rokoch 2008-2012 pripravilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ďalšie kroky, ktoré by mali viesť k získaniu nových darcov. „Zistili sme, že transplantačný program bez kadaveróznych darcov a zvýšenia ich počtu a bez aktívnej účasti koordinátorov transplantačného programu nepovedie k úspechu,“ vysvetlil pre TASR štátny tajomník MZ SR Mário Mikloši s tým, že úspešné rokovania so zdravotnými poisťovňami by mali viesť k tomu, aby bol výkon, identifikácia a manažment darcu orgánov platený zo zdravotných poisťovní, čo by malo priniesť vyšší počet darcov.



„Po transplantácii je tá hodnota života naozaj úplne iná, pretože sa môžete opätovne zaradiť do normálneho života. Ja ako vrcholový športovec som vďaka transplantácii mohol opäť začať športovať, počas dialýzy je to ťažké, pretože človek nevládze,“ vyjadril pre TASR svoju vďačnosť Dušan Kriško, ktorý je po dvojnásobnej transplantácii obličky. Aký ťažký je život čakateľa na orgán popísala aj Vlasta Pagáčová, ktorá už sedem rokov žije s transplantovaným srdcom. „Viete, nikto z nás nikdy nevie, na ktorej strane sa ocitneme, či budeme raz darcami, alebo budeme čakatelia. O toto nám išlo, aby sme sprostredkovali verejnosti náš pohľad, pohľad pacienta,“ zdôraznila Pagáčová a dodala, že ľudia musia veriť, že raz pomôžu človeku, aby ďalej žil.

Motto tohtoročného Európskeho dňa darcovstva a transplantácií má výstižný slogan „Staň sa darcom a hovor o tom doma“. Celospoločenská diskusia môže totiž viesť k zlepšeniu nelichotivej štatistiky v oblasti darcovstva a transplantácií orgánov nielen v Európe, ale aj na Slovensku.