Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Zdravotníkov v štátnych nemocniciach úprava platov zvýhodní

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V rámci medzirezortného pripomienkového konania k právnej norme z dielne rezortu zdravotníctva na to upozornilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.


Bratislava 20. augusta (TASR) - Plánovaná úprava platov zdravotníkov v štátnych nemocniciach ich zvýhodní pred ostatnými. V rámci medzirezortného pripomienkového konania k právnej norme z dielne rezortu zdravotníctva na to upozornilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorému na takýto krok chýba zdôvodnenie.

Ministerstvo práce v rámci pripomienky poukázalo na právo na rovnaké zaobchádzanie, odmeňovanie, nediskrimináciu, právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Pýta sa, prečo nemožno aj úpravu platov ostatných zdravotníkov uhrádzať cez platby zo zdravotných poisťovní, tak ako sa to plánuje v prípade tých pracujúcich pre štát.

"Úhrada zvýšených výdavkov na mzdy dotknutých zdravotníckych pracovníkov z platieb zdravotných poisťovní za výkony týchto zdravotníckych zariadení podľa nášho názoru predstavuje primeranú náhradu za zásah do pracovnoprávnych vzťahov pri odmeňovaní u súkromných poskytovateľov, obmedzenie vlastníctva majetku," konštatoval rezort práce.

Právna norma má upraviť mzdy 24 zdravotníckych profesií, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov, avšak len v štátnych nemocniciach. Desiatok zariadení sa tak zmena nedotkne. "Navrhovaná pôsobnosť zákona vychádza z reálneho dosahu MZ SR na tieto zdravotnícke zariadenia a možnosť ich kontroly, ako aj dopadov, ktoré si realizácia bude vyžadovať," zdôvodňuje rezort zdravotníctva.

Zákon platný pre všetky zdravotnícke zariadenia tak, ako je to v prípade lekárov, žiadajú dlhodobo zástupcovia zdravotníkov. Tí chcú pre plány ministra Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) hovoriť s premiérom Robertom Ficom. Šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová minulý týždeň v mene viacerých organizácií reprezentujúcich asi 60.000 pracovníkov vyhlásila, že minister stratil ich dôveru.