Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

ANALYTIK: Enel rokuje s jedným z dvoch oficiálnych záujemcov

Jozef Badida Foto: Tablet.TV

Určitou nevýhodou bude pri EPH podľa Badidu to, že nemá zatiaľ vo svojom energetickom portfóliu jadrovú elektráreň.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Spoločnosť Enel si zatiaľ vybrala na rokovania o majoritnom podiele v Slovenských elektrárňach (SE) jedného z dvoch oficiálnych záujemcov. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na dnešné oznámenie o začiatku rokovaní medzi Enelom a Energetickým a priemyselným holdingom (EPH).

"Dá sa však ešte očakávať ponuka od čínskej spoločnosti CNNC a slovenskej vlády. Neočakávam teda, že toto (rokovanie) by malo ovplyvniť finálne rozhodnutie o nástupcovi Enelu v Slovenských elektrárňach," zdôraznil.

"Pokiaľ ide o samotné EPH, tak jeho výhodou je určite to, že dokázali uskutočniť na Slovensku rozsahom veľkú akvizíciu v SPP a dokázali sa pritom dohodnúť so štátom. Ich výhodou teda je, že vedia komunikovať s vládou," upozornil.

Určitou nevýhodou bude pri EPH podľa Badidu to, že nemá zatiaľ vo svojom energetickom portfóliu jadrovú elektráreň. "Nemá skúsenosť s prevádzkou zdroja tohto druhu elektriny," dodal analytik portálu energieprevas.sk.



Spoločnosť Enel dnes oznámila, že začala exkluzívne rokovania o predaji svojho 66-% podielu v SE s českým EPH. Ako dodala, v závislosti od výsledku rokovaní by Enel a EPH mohli záväznú dohodu podpísať už v najbližších týždňoch.

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák 20. augusta informoval, že štát v procese predaja 66-% podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne zatiaľ čaká na kroky talianskeho Enelu. "Moja cesta do Ríma zatiaľ nie je plánovaná, čakáme, ako sa rozhodne Enel z hľadiska výberu tzv. preferovaného partnera," poznamenal.

"Zatiaľ mám informáciu v tom zmysle, že tento partner by mal byť vybraný niekedy do konca augusta alebo na začiatku septembra. Ten proces sa trochu predĺžil, nie je pre Enel jednoduchý," povedal minister.

Pripomenul zároveň, že sú známi dvaja záujemcovia, ktorí podali záväzné ponuky na podiel v SE, a to konzorcium MVM Group a MOL, ako aj a EPH, ktorého vlastníkmi sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský podnikateľ Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. "Vieme, že Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC) má takisto záujem a robí si due diligence. Očakáva sa, že záväzná ponuka z ich strany by mala ísť smerom k Enelu do konca augusta," dodal šéf rezortu hospodárstva.