Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

V priemyselnom parku vo Veľkej Ide otvorili závod Oerlikon Balzers

Predseda vlády SR Robert Fico (druhý vpravo) sa v priemyselnom parku vo Veľkej Ide v okrese Košice - okolie zúčastnil na slávnostnom otvorení výrobných priestorov spoločnosti Oerlikon Balzers Slovakia, s.r.o. Veľká Ida, 22. septembra 2015. Foto: TASR/František Iván

Výroba pri Veľkej Ide začala s prvými 37 zamestnancami, firma teraz plánuje vytvoriť celkovo 100 pracovných miest.

Veľká Ida 22. septembra (TASR) – Nový závod spoločnosti Oerlikon Balzers, ktorá je popredným svetovým dodávateľom technológií povrchových úprav, dnes slávnostne otvorili v priemyselnom parku vo Veľkej Ide, neďaleko Košíc. Ide o prvé európske centrum excelentnosti tejto spoločnosti pre povrchové úpravy v automobilovom priemysle. Pre Oerlikon Balzers so sídlom v Lichtenštajnsku je to dlhodobá investícia, ktorá je súčasťou jeho stratégie na svetovom automobilovom trhu.

"Z Veľkej Idy budeme schopní zásobovať všetky veľké automobilky a dodávateľov v Európe. Lokalita je priemyselne dobre vyvinutá, pričom región má vysoko kvalifikovanú pracovnú silu, dobré dopravné spojenie a ponúka viaceré príležitosti na vzdelávanie," uviedol riaditeľ Oerlikon Balzers Bernd Fischer. Celková investícia je podľa jeho slov okolo 20 miliónov eur, pričom veľkú časť predstavuje vybavenie, ktoré vyvinula firma v Lichtenštajnsku.

Výroba pri Veľkej Ide začala s prvými 37 zamestnancami. Spoločnosť plánuje vytvoriť celkovo 100 pracovných miest, a to najmä pre kvalifikovaných pracovníkov v oblasti spracovania kovu a mechatroniky, ako aj pre inžinierske profesie v oblasti strojárstva a kvality so skúsenosťami v automobilovom priemysle. Druhá fáza výstavby je plánovaná na roky 2017 až 2018.



Novú investíciu privítal premiér Robert Fico, ktorý zdôraznil, že ide o vysokú pridanú hodnotu a najmodernejšie technológie. Nové pracovné príležitosti navyše vznikajú v regióne, kde je nezamestnanosť vyššia ako slovenský priemer. "Je to investícia, ktorú s vysokou pravdepodobnosťou podporí aj vláda cez stimul. Týmto stimulom sa budeme zaoberať na októbrovom zasadnutí vlády," povedal pre novinárov. Spoločnosť Oerlikon Balzers požiadala podľa jeho slov o investičnú pomoc v podobe priamej podpory v sume 800.000 eur a daňové úľavy vo výške zhruba 3,2 milióna eur. Vláda má záujem pomôcť aj priemyselnému parku vo Veľkej Ide, a to najmä v oblasti energetiky.



Nový závod je najmodernejším a jedným z najväčších závodov lichtenštajnskej spoločnosti. Okrem najnovších systémov na povrchovú úpravu sú v ňom aj plne automatizované testovacie a nabíjacie systémy pre komponenty, moderné technológie na odstraňovanie povlaku na účely údržby šarží a dielov a umývacie zariadenia. K dispozícii je tiež vysokoregálový sklad podporovaný informačnými technológiami na uchovávanie surovín a hotových produktov.

Výrazný nárast príjmov sa predpokladá už pre tento rok. Cieľom Oerlikon Balzers je realizovať v novom zariadení do roku 2018 pre európsky automobilový priemysel povrchovú úpravu až desiatok miliónov motorových dielov ročne.

Premiér Fico pri otvorení závodu konštatoval, že Slovensko je najpriemyselnejšia krajina v Európe, pokiaľ ide o podiel priemyslu na tvorbe HDP. "Ukazuje sa, že Slovensko je atraktívna krajina pre investorov. Je to krajina, ktorá vie aj ponúknuť zaujímavé stimuly, ale aj z hľadiska vytvárania podnikateľského prostredia je čoraz zaujímavejšia. Verím, že podobných investícií, ako je táto, bude do konca roka oznámených ešte viac," dodal. Vláda sa pritom podľa neho v súčasnosti intenzívne venuje projektu investície automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku.