Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Čokoládová tretra mieri na Slovensko, dejiskom budú Košice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najlepší pretekári postúpia do ostravského semifinále, ktorého víťazi si zmerajú sily vo finále v rovnaký deň a na rovnakom štadióne ako sa bude konať Zlatá Tretra Ostrava.

Košice 13. marca (TASR) - Atletické preteky pre deti Čokoládová tretra mieria na Slovensko. Podujatie, ktoré je mládežníckou obdobou slávnych pretekov Zlatá Tretra Ostrava, budú 3. mája hostiť Košice. Najlepší pretekári postúpia do ostravského semifinále, ktorého víťazi si zmerajú sily vo finále v rovnaký deň a na rovnakom štadióne ako sa bude konať Zlatá Tretra Ostrava.

Čokoládová tretra má v Česku už viac než 50-ročnú tradíciu a jej cieľom je pritiahnuť deti k atletike a zároveň im ukázať atmosféru svetového mítingu Zlatá Tretra Ostrava. Tá je v roku 2017 na programe 28. júna a práve v tento deň sa na rovnakom štadióne v Ostrave uskutoční aj finále Čokoládovej tretry.

Deti s najlepšími výsledkami z Košíc budú mať možnosť športovo sa pobiť o účasť na hlavnom podujatí Zlatá Tretra Ostrava. „Čokoládová tretra je absolútne výnimočná, nikde na svete neexistuje nič podobné. Ako ambasádor som videl už veľa pretekov a viem, že je to o radosti z pohybu a športu. Videl som množstvo nadšených, odhodlaných detí a ich rodičov. Každoročne sa teším na ďalšie zážitky a dúfam, že raz z tých malých športovcov vyrastú nové osobnosti svetovej atletiky. Jednoducho sa im snažíme pomôcť,“ uviedol svetový rekordér v hode oštepom Jan Železný.

Košice budú prvým a zatiaľ jediným slovenským mestom, v ktorom sa bude konať toto podujatie. Aj preto sa očakáva účasť detí z celého Slovenska. Dejiskom bude Hlavná ulica v Košiciach. "Podujatie je zamerané pre deti z ulice, ktoré nerobia žiadny šport. Čokoládová Tretra je pre deti do 11 rokov, ktoré si ešte volia šport, ktorému sa chcú venovať. Atletika je základ a ony pri nej môžu ostať, ale zároveň majú dobrý základ pre ostatné športy," uviedla manažérka projektu Šárka Mokrá.

Deti narodené v rokoch 2006 - 2011 pobežia na tratiach dlhých 100, 200 a 300 metrov. Štart prvých pretkeov je 3. mája o 13.00, pričom prezentácia bude otvorená už od 12.00. Na podujatie je nutné sa registrovať na oficiálnej stránke Čokoládovej Tretry. Na podujatí sa minulý rok v 18. českých mestách zúčastnilo celkovo 8000 detí. Prvý ročník Čokoládovej tretry Slovensko sa bude konať v spolupráci s už tradičným bežeckým podujatím VSE City Run a unikátnym skokanským mítingom JBL JUMP FEST.