Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Atletika

Duplantisovi už patria všetky rekordy: Stále som v oblakoch

Svetový rekordman Armand Duplantis zo Švédska reaguje počas mítingu atletickej Diamantovej ligy, ktorý sa konal v centre švajčiarskeho mesta Lausanne v stredu 2. septembra 2020. V dôsledku koronavírusovej pandémie sa konala len súťaž mužov a žien v skoku o žrdi. Foto: TASR/AP

V roku 2000 sa zmenili atletické pravidlá a za absolútne maximum sa začali považovať aj skoky v hale.

Rím 18. septembra (TASR) - Švédsky žrdkár Armand Duplantis sa vo štvrtok na mítingu Diamantovej ligy v Ríme postaral o jeden z najhodnotnejších výkonov atletickej histórie. Na jeho kvalite nič neuberá ani fakt, že pri výkone 615 cm oficiálne nezasvietila poznámka - svetový rekord.

Dvadsaťročný mladík predviedol najlepší pokus pod otvoreným nebom v histórii a po 26 rokoch prekonal Ukrajinca Sergeja Bubka. Súčasný viceprezident Svetovej atletiky skočil vtedajší svetový rekord 31. júla 1994 taktiež na talianskej pôde a to v Sestriere. "Myslím, že stále som ešte tam niekde v oblakoch. Je to fantastický pocit, keď zapadne všetko tak, ako má a vy predvediete dokonalé predstavenie. Je to až nereálne," cituje server Svetovej atletiky Duplantisa.

V roku 2000 sa zmenili atletické pravidlá a za absolútne maximum sa začali považovať aj skoky v hale. Svetovým rekordom sa oficiálne stal pokus 615 cm, ktorý Bubka skočil vo februári 1993 v rodnom Donecku. Ten o centimeter prekonal na tom istom mieste Francúz Renaud Lavillenie vo februári 2014.

Potom už prišli chvíle švédskeho "zázraku". Duplantis v hale vylepšil svetový rekord dvakrát. Najprv 8. februára 2020 skočil 617 cm v poľskej Toruni a potom sa 15. februára preniesol cez latku vo výške 618 cm.

Hlavným cieľom Duplantisa však naďalej zostávalo prekonať výkon Bubku. V sezóne poznačenej pandémiou koronavírusu to skúsil celkovo trinásťkrát, než napokon uspel na druhý pokus na Olympijskom štadióne v Ríme. "Skočiť 615 cm bolo pre mňa mimoriadne dôležité. Som šťastný, že sa mi to podarilo a dostal sa na čelo tabuliek. Pri miešaní rekordov z haly a vonkajších je trochu chaos, no ja už ten halový mám, a preto som chcel mať aj tento spod holého neba," vyhlásil Duplantis, ktorý tiež prezradil, že pred historickým pokusom si pýtal rady aj od Renauda Lavillenieho, ktorý bol tiež účastník súťaže. "Renaud sa zmenil na dočasného kouča a fungovalo to. Po prvom neúspešnom pokuse som presne vedel, čo mám urobiť. Išiel som na to a dokázal to," poďakoval sa svojmu predchodcovi v historických tabuľkách stále iba 20-ročný švédsky mladík.