Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Atletika: IAAF vyšetrovala zatknutého trénera Adena tri roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trénera Adena zadržali spoločne s asistentom v hoteli v španielskom meste Sabadell. Podozrievajú ich z distribúcie nepovolených substancií atlétom.

Madrid 21. júna (TASR) - Trénera Jamu Adena zatkli v pondelok na základe vyšetrovania, ktoré Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) otvorila pred troma rokmi. Informovala o tom agentúra dpa.

"Vyšetrovanie sme začali v roku 2013 v spolupráci s Interpolom a španielskymi úradmi vrátane národnej antidopingovej agentúry či polície. Všetky zozbierané dôkazy použijeme na ochranu čistých športovcov. Zamierame sa na jednotlivcov, ktorí si napomáhajú ilegálnymi prostriedkami," znelo stanovisko IAAF.

Päťdesiattriročného Adena zadržali spoločne s asistentom v hoteli v španielskom meste Sabadell. Podozrievajú ich z distribúcie nepovolených substancií atlétom. Polícia prehľadala aj izby približne tridsiatky športovcov z rôznych krajín, pričom našla EPO. Mená atlétov nezverejnili, ich antidopingové kontroly vykonalo šesť lekárov. Najznámejšou členkou Adenovej tréningovej skupiny je Etiópčanka Genzebe Dibabová, ktorá je majsterka sveta a svetová rekordérka na 1500 m.

Španielska agentúra AEPSAD v utorok uviedla, že ak sa ukáže porušenie antidopingových pravidiel, potiahne prípad na súd a vyvodí disciplinárne sankcie voči hriešnikom.