Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Kipchoge má najrýchlejší maratónsky čas, rekord však neplatí

Na snímke Eliud Kipchoge. Foto: TASR/AP

Pokus o prekonanie svetového maxima v Monze sa neuskutočnil v súlade s pravidlami Medzinárodnej asociácie atletických federácií.

Monza 6. mája (TASR) - Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge zabehol v sobotu na automobilovom okruhu v Monze historicky najrýchlejší čas v maratóne 2:00:25 h. Ten však nebude mať prívlastok rekordný, keďže pokus o prekonanie svetového maxima sa neuskutočnil v súlade s pravidlami Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

Kipchogeho unikátny pokus o prekonanie magickej dvojhodinovej hranice v maratóne nevyšiel. Ešte na 25. kilometri to vyzeralo na pokorenie méty, no tá napokon odolala. Výkon olympijského šampióna z Ria bol o 2:32 min. lepší ako oficiálny svetový rekord jeho krajana Denisa Kimetta (2:02:57) z maratónu v Berlíne 2014, do rekordných listín ho ale nezaradia. Trojici bežcov, ktorí sa pokúšali o rekord, totiž pomáhali pri udržiavaní tempa vodiči, tí sa na čele pravidelne striedali. Navyše pretekári použili špeciálne bežecké maratónky, ktoré nezodpovedali normám IAAF, uviedla agentúra DPA.

Spolu s Kipchogem už za úsvitu vybehli Lelisa Desisa z Etiópie a Zersenay Tadese z Eritrey. Keňan si výrazne vylepšil osobný rekord, ktorý mal hodnotu 2:03:05. "Snáď sa to podarí nabudúce. Ale môžem vyhlásiť, že je v ľudských silách bežať pod dve hodiny," povedal Kipchoge po neúspešnom pokuse, ktorý sa odohral na formulovom okruhu dlhom 2,4 km.