Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Košická bežecká sezóna odštartuje charitatívnym behom a ultramaratónom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štvorkilometrová trať povedie centrom Košíc a medzi bežcami opäť nebudú chýbať členovia viacerých košických klubov či iné športové osobnosti.

Košice 13. apríla (TASR) - Košický charitatívny bez VSE City Run napíše v stredu 12. mája svoju 12. kapitolu a opäť splní svoje posolstvo, ktorým je pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú. Odštartuje ním košická bežecká sezóna, ktorá bude krátko na to pokračovať ultramaratónom do Miškovca a vyvrcholí tradične v prvú októbrovú nedeľu Medzinárodným maratónom mieru.

Predĺžený bežecký víkend odštartuje VSE City Run, ktorý je od roku 2008 súčasť bežeckého diania v Košiciach. Beh s jasným mottom "Vyhráva jeden, pomáha každý," doteraz vygeneroval finančnú pomoc vo výške 150-tisíc eur. Výťažok zo vstupného poputuje spoločne s finančným príspevkom od hlavného sponzora Špeciálnej materskej škole na Ľudovej ulici v Košiciach, ktorá sa venuje predprimárnemu vzdelávaniu detí so špeciálnymi potrebami a rôznymi druhmi zdravotného hendikepu.

Štvorkilometrová trať povedie centrom Košíc a medzi bežcami opäť nebudú chýbať členovia viacerých košických klubov či iné športové osobnosti.

Tri dni po charitatívnom behu budú Košice dejiskom polmaratónu. Organizátori MMM sa už popri tradičnom jesennom maratóne rozhodli vrátiť sa k polmaratónu, ktorý bol roky koncipovaný na trati Košice - Seňa. Po odkladanej premiére sa prvý ročník podujatia "Košice Peace Half Marathon" konal 29. augusta 2021, no tentoraz preň našli miesto v jarnom období, pričom v aprílových, resp. májových termínoch ho chcú udržať aj v budúcnosti. "Vždy sme ho chceli robiť v tomto termíne, žiaľ, vlani to bol ešte august pre pandémiu. Máme novú trať a tešíme sa na všetkých športovcov, ktorí k nám prídu," povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar. V nedeľu 15. mája čakajú na bežcov dva vyše 10-kilometrové okruhy s celkovou dĺžkou 21 km a 97 metrov. Okrem hlavnej disciplíny budú súčasť podujatia aj štvrťmaratón a minimaratón. Štart je na programe o 9.00.

Štvrtú kapitolu napíše medzinárodný ultramaratón, ktorý spája Košice s maďarským Miškovcom. V sobotu 21. mája si najlepší vytrvalci zmerajú sily na 115-kilometrovej trati. Okrem súťaže jednotlivcov sú na programe aj štafety pre páry aj pre skupiny s 5 alebo 10 členmi. Predošlý košicko-miškovecký ultramaratón sa konal 6. novembra 2021 a priniesol suverénny triumf 21-ročného maďarského vytrvalca Szabolcs Kohári, ktorý triumfoval s časom 9:55:52 hod. Pred druhým v poradí mal priepastný náskok vyše 45 minút. "Je to zatiaľ súťaž viac maďarských než slovenských bežcov. Vlani bol ich pomer 1:4. Aj kampane a hlavný stan je situovaný skôr do Miškovca. Tentoraz by sme chceli zdvojnásobiť počet účastníkov približne na 800. Verím, že medzi nimi bude viac slovenských bežcov než vlani," poznamenal Koniar.

Košická bežecká sezóna vyvrcholí 99. ročníkom Medzinárodného maratónu mieru. Cieľom organizátorov je počtom účastníkov potvrdiť postavenie najväčšieho domáceho a popredného svetového bežeckého podujatia. V roku 2022 má MMM certifikát Elite Label od World Athletics. Po roku 2021 ide o významný posun, keďže iba 11 svetových maratónov (z toho 4 európske) má vyšší certifikát (Platinum Label).

Súčasťou maratónskeho víkendu, ktorý vyvrcholí hlavným podujatím 2. októbra, bude aj program "Po stopách maratónskych legiend." Jednou z tvárí podujatia sa stane víťazka z roku 2009 Ukrajinka Jelena Burkovská. Účastníčka OH v Londýne 2012 musela utiecť zo svojej krajiny aj s 5-mesačnou dcérou do Poľska. "V Košiciach vtedy atakovala traťový rekord. Neskôr triumfovala aj v Hannoveri. Chceme jej venovať tento maratón a Jelena sa stane jednou z tvárí 99. ročníka," povedal Koniar. Organizátori MMM vytvorili zbierku s názvom "Bež so srdcom, bež pre Ukrajinu" a vyzvali účastníkov k morálnej aj finančnej podpore susednej krajiny. Registrácia na MMM 2022 je otvorená od 17. februára a zatiaľ ňou prešlo takmer tritisíc záujemcov z 28 krajín.