Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Na EP do Splitu pocestuje sedem slovenských vrhačov

Oštepár Maximilián Slezák. Foto: TASR / Lukáš Grinaj

V guliarskych súťažiach do 23 rokov sa predstavia Natália Váleková a Adrián Baran.

Bratislava 5. mája (TASR) - Sedem slovenských vrhačov sa vyberie vo štvrtok ráno do Splitu, kde sa cez víkend uskutoční jubilejný 20. ročník Európskeho pohára vo vrhoch a hodoch. Podujatie sa malo pôvodne konať v marci v portugalskej Leirii, avšak pre pandémiu ochorenia Covid-19 ho zrušili. Na poslednú chvíľu však zaskočili Chorváti, ktorí v prímorskom letovisku na Jadrane privítajú takmer 400 vrhačov zo 42 členských krajín Európskej atletiky (EA).

Keďže pre koronavírus vypadol vrhačský EP aj vlani, zatiaľ posledný – organizačne mimoriadne úspešný – ročník sa uskutočnil v marci 2019 v športovom komplexe x-bionic sphere® v Šamoríne, kde sa zo Slovákov najviac darilo kladivárovi Lomnickému (4.) a oštepárovi Slezákovi (6.). „Keďže na podujatí neštartujú naše kladivárske opory Martina Hrašnová a Marcel Lomnický, ktorí po zrušení podujatia v pôvodnom marcovom termíne už s EP nepočítali a prípravu na olympijské leto si nastavili inak, na medailu nemôžeme pomýšľať. Poteší ma každé umiestenie v prvej osmičke. Najviac prekvapiť by mohol azda oštepár Paťo Michalec, no a zvedavý som aj na výkon Veroniky Kaňuchovej. Pre celú sedmičku to budú prvé preteky v letnej sezóne, a preto bude nesmierne cenné, ak sa komukoľvek podarí splniť limit na niektorý z letných vrcholov roka,“ povedal pre web atletika.sk bývalý popredný slovenský guliar Pavel Pankuch, šéftréner sekcie SAZ pre vrhy a hody.

Desaťčlenná slovenská výprava má zraz v stredu večer v Bratislave, do Splitu vyrazí štvrtok 6. mája ráno okolo ôsmej. Všetci musia absolvovať pred cestou PCR test. Najpočetnejšie zastúpenie v EP budú mať oštepári. V Splite štartuje až trojica zverencov Jozefa Hanušovského v banskobystrickej Dukle – v kategórii do 23 rokov Patrik Michalec a medzi mužmi Jakub Kubinec a Maximilián Slezák, ktorý bude vo vrhačskom EP štartovať už štvrtý raz. „Vzhľadom na to, že termín nie je včasný, marcový, aj štartovka je veľmi nabitá,“ konštatuje skúsený oštepársky kouč, ktorý v minulosti spolupracoval v Dukle aj s chýrnym Janom Železným. „Nemáme veľké oči, ale verím, že moji zverenci predvedú výkony, na aké reálne majú. Potešilo by ma, ak by Paťo a Maxo skončili do 10. miesta a Jakub v prvej dvanástke.

Hoci má len 28, kladivárka Veronika Kaňuchová je zo sedmičky slovenských vrhačov najstaršia. Účastníčka ME 2016 v Amsterdame sníva o olympijskej miestenke. „Môj cieľ je čo najviac priblížiť sa k tokijskému limitu 72,50,“ vraví odvážne. „Nebudem však hovoriť o žiadnych číslach. Zbytočne by som na seba vyvíjala tlak a stresovala sa. To teraz nepotrebujem. Keď budem v psychickej pohode, všetko bude dobré! Začiatkom februára som si zranila rameno, ktoré má veľmi limitovalo v tréningu. Len nedávno som sa vrátila do normálu, takže to je jeden z dôvodov, prečo si nedávam v Splite konkrétny cieľ. Určite sa však cítim na výkon, ktorý má posunie do olympijského kvalifikačného renkingu.“

Slovenskú diskársku komunitu bude v Splite zastupovať slovenský šampión z rokov 2019 a 2020 Samuel Kováč v súťaži do 23 rokov. „Pre Sama to bude prvý štart v sezóne a hneď na európskej úrovni, bez predošlej možnosti otestovať si výkonnosť na nejakej súťaži,“ pripomína Kováčov tréner Roman Oravec, v 80. rokoch popredný čs. vrhač v mládežníckych kategóriách. „Do Splitu cestujeme s cieľom potvrdiť limit 54 metrov na júlové ME do 23 rokov v Bergene a vylepšiť osobné maximum 55,00 z minulej sezóny. Odhadujem, že takýto výkon by mohol stačiť na miesto v prvej desiatke. To ale znamená trafiť dobre jeden z troch kvalifikačných pokusov podobne, ako sa to darí Samovi momentálne v tréningoch."

V guliarskych súťažiach do 23 rokov sa predstavia Natália Váleková a Adrián Baran. „Natáliin cieľ by mali byť pokusy o absolútny osobný rekord 14,41 m i o limit 14,50 m na ME do 23 rokov, keďže všetko nasvedčuje tomu, že formu na to má,“ tvrdí Válekovej kouč Jozef Párička. „Absolvovala dobrú prípravu, preto verím, že v prípade priaznivého počasia a kúskom šťastia by sme sa od nej mohli dočkať pekného výkonu.“

Aj pre Válekovú bude splitský štart prvý v tomto roku pod holým nebom a po dvojročnej pauze sa opäť otestuje v kvalitnej európskej konkurencii. „Čo sa týka umiestenia, cieľ si nedávame, ale, samozrejme, každá zdolaná súperka s lepším osobným rekordom ako má Natália, bude bonus k už spomenutému cieľu,“ dodal pre www.atletika.sk Jozef Párička.

Vranovský guliar Adrián Baran štartoval v predošlých dvoch edíciách EP a s kategóriou do 23 rokov sa definitívne rozlúči práve v Splite. „Môj cieľ je skromný. Keďže sú to prvé preteky v letnej sezóne, chcem skúsiť podať svoje maximum a priblížiť sa k osobnému rekordu 17,25. Štartovka je vyrovnaná a zdá sa, že súťaž bude kvalitná. Rád by som si v nej vybojoval umiestenie, s ktorým by som bol spokojný. Teším sa na konfrontáciu s výbornými Európanmi. Tieto preteky sa konajú vždy v dobrej atmosfére a na to sa teším tiež,“ vraví Baran. V doterajších 19 ročníkoch vrhačského Európskeho pohára štartovali slovenskí reprezentanti osemkrát. Premiéru mali v 2. ročníku v chorvátskej Pule, no potom na ďalšiu účasť čakali z rôznych dôvodov až 11 rokov. Od roku 2013 však pravidelne štartujú na tomto podujatí.

Slovensko získalo doteraz tri medaily – striebro v roku 2018 v portugalskej Leirii kladivár Marcel Lomnický, bronzy pridali v roku 2002 kladivár Miloslav Konopka a oštepár Marián Bokor.