Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Na ME v krose rekordná účasť Slovákov, aj so smelými plánmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Andrej Galica

Účasť bude rekordná, už aj preto, že o rok sa rovnaký šampionát uskutoční v Šamoríne.

Banská Bystrica 7. decembra (TASR) - Až so 17 krosármi zabojuje nadchádzajúcu nedeľu na 23. ME v talianskom meste Chia slovenská výprava. Účasť bude rekordná, už aj preto, že o rok sa rovnaký šampionát uskutoční v Šamoríne.

Vo výprave sa ocitli traja muži, jeden do 23 rokov, štyria juniori, jedna žena, štyri do 23 rokov a štyri juniorky. Vzhľadom na počty budú Slováci zbierať body aj do súťaže tímov, žien do 23 rokov, junioriek a juniorov.

Vlani vo francúzskom Hyéres sa slovenskí bežci výraznejšie nepresadili, najlepší výsledok dosiahla medzi ženami 62. Jana Martinská, v juniorskej kategórii 52. Zuzana Durcová. Dlhé sólo medzi ženami do víťazného konca dotiahla Holanďanka Hassanová, rodená Etiópčanka. Medzi mužmi sa veľmi rýchlo beh Ali Kayu (Tur.) a Španiela Bezabeha zmenil na sólo predstavenie s dramatickým koncom, podstatne viac síl v závere mal Ali Kaya, s pôvodným kenským menom Stanley Kiprotich Mukche. Už podľa vizitiek víťazov z minulého roka, ale aj ďalších v poradí je zrejmé, kto na ME neustále vyčnieva - najmä Afričania naturalizovaní v európskych krajinách.

Vedúci výpravy Martin Pupiš si zatiaľ pochvaľuje, že z nominovaných v tomto chladnom počasí žiaden nenahlásil nejakú chorobu: "Pamätám si z vlaňajška, keď Juraj Vitko na ME ochorel a nebežal. Ciele máme vysoké, aj keď sa môže niekomu zdať opak. Doteraz patrí najlepší výsledok Róbertovi Štefkovi ešte z roku 2002 z chorvátskeho Medulinu, s 29. miestom. Odvtedy sa účasť ešte viac zvýšila, hlavne prílevom naturalizovaných afrických bežcov. Najpriechodnejšia sa mi zdá pre nás ženská kategória do 23 rokov."

Za cieľ si výprava vytýčila preniknúť raz do tridsiatky i štyridsiatky a v tímoch do ôsmeho miesta. "Postarať by sa mali o to najmä naše mladé dievčatá do 23 rokov, no verím aj Petrovi Ďurecovi, u ktorého zosilnela túžba figurovať v najlepšej štyridsiatke," povedal Pupiš.

Na krosárov v konkurencii 498 prihlásených z 33 krajín čaká podľa všetkého priaznivé prímorské počasie s 12 až 15 stupňami. Organizátori vytýčili kurz na trávnatom dlhšom 1500 m okruhu a kratšom s 500 m. "Trať nie je prehnane členitá, beží sa na voľnom priestranstve v poli, bez blízkosti koní, ako sa často v minulosti na hippodrómoch stávalo," upresnil Pupiš.

Výprava odlieta v piatok zo Schwechatu s doletom v Cagliari a odtiaľ presunom do dejiska.

Budú reprezentovať:

muži: Peter Ďurec (UMB Banská Bystrica), Jozef Urban (TJ Obal servis Košice), Boris Csiba (BMSC Bratislava)
do 23 rokov: Radovan Tomeček (TJ Obal servis Košice)
juniori: Matúš Verbovský (AC Nové Zámky), Marek Jankovič (Slávia STU Bratislava), Lukáš Muha (MŠK Žiar n/Hr.), Ján Kostúr (VŠC Dukla B. Bystrica)

ženy: Petra Fašungová (VŠC Dukla B. Bystrica)

do 23 rokov: Lucia Janečková (BMSC Bratislava), Soňa Vnenčáková (AO Svit), Zuzana Durcová (TJ Spartak Myjava), Eszter Hortobágyiová (ŠK Atléti BS Banská Štiavnica)
juniorky: Eva Slančíková (VŠC Dukla B. Bystrica), Nikola Štefundová, Alexandra Zavadská (obe MKŠS Kys. N. Mesto), Lucia Beláková (AFK Nové Mesto nad Váhom)

Program: 10.15 juniorky na 4150 m, 10.40 juniori na 6150 m, 11.10 ženy do 23 rokov na 6150 m, 11.50 muži do 23 rokov na 8150 m, 12.30 ženy na 8150 m, 13.10 muži na 10.150 m