Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Na atletickom mítingu P-T-S opäť kvalitná konkurencia zo zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čestným hosťom pretekov bude prezident Európskej atletiky Nór Svein Arne Hansen, pozvané sú viaceré športové legendy, ktoré sú späté s históriou P-T-S a ktoré poznajú súčasní slovenskí fanúšikovia.

Bratislava 4. mája (TASR) – Aj 52. ročník tradičného, obnoveného medzinárodného atletického mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft (P-T-S) v sobotu 17. júna v areáli x-bionic sphere v Šamoríne sľubuje kvalitnú účasť domácich a zahraničných pretekárov. Čestným hosťom pretekov bude prezident Európskej atletiky Nór Svein Arne Hansen, pozvané sú viaceré športové legendy, ktoré sú späté s históriou P-T-S a ktoré poznajú súčasní slovenskí fanúšikovia. Do súťaží sa zatiaľ prihlásili pretekári z 27 krajín.

"Novinkou je zaradenie kladivárskych súťaží do programu prestížneho seriálu IAAF Hammer Throw Challenge. Vďaka tomu sa v Šamoríne predstaví takmer kompletná svetová špička v tejto disciplíne," informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident Slovenského atletického zväzu (SAV) Peter Korčok. Po vlaňajšku sa vráti neohrozená líderka ženského kladiva Poľka Anita Wlodarczyková, ktorá medzitým dvakrát posunula svetový rekord – až na 82,98 m – a zvíťazila na OH v Riu de Janeiro. "Za prekonanie svetového rekordu v akejkoľvek disciplíne pripravíme zaujímavú finančnú odmenu," uviedol predseda predstavenstva x-bionic sphere, a. s. Juraj Bača, pričom v zákulisí sa hovorí o sume 15.000 eur.

Na štarte bude aj bronzová z MS 2015 Francúzka Alexandra Tavernierová, bronzová z ME 2014 Joanna Fiodorowová z Poľska a bronzová z OH 2016 Britka Hitchonová. V mužskej súťaži bude mať slovenská jednotka Marcel Lomnický za súpera svetovú jednotku, tréningového partnera Poliaka Pawla Fajdeka. Štart potvrdil aj olympijský víťaz 2012 maďarský rekordér Krisztián Pars. Kvalitu dopĺňa bronzový z MS 2015 a OH 2016 Poliak Wojciech Nowicki.

Dvojhodinový program ponúkne 14 disciplín. Muži: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m prek., výška, trojskok, kladivo, 3000 m chôdza, 4x100 m. Ženy: 200 m, 400 m, 800 m, diaľka (Memoriál Evy Šuranovej), kladivo. Vstup pre divákov bude voľný, RTVS odvysiela na Dvojke priamy prenos v čase 15.00 – 17.00 h. "Televízia bude v tú sobotu plná športu, v priamom prenose budeme vysielať aj ME basketbalistiek, Pohár konfederácií FIFA či 24-hodinovku v Le Mans s historicky premiérovou účasťou slovenského tímu," uviedol šéf športu v RTVS Marcel Merčiak.

V rámci štrnástich disciplín sa predstaví kompletná slovenská špička. Olympijský víťaz Matej Tóth bude štartovať v chôdzi na 3000 m. Senzácia z halových ME v Belehrade 2017 na 60 m Ján Volko nepobeží túto medailovú disciplínu, ale svoju obľúbenú dvojstovku. "Práve som sa vrátil z mesačného sústredenia v Portugalsku. Bolo to najdlhšie sústredenie, aké som kedy zažil, som veľmi unavený. Ale myslím si, že sme odviedli dobrú robotu. Teraz začnem ladiť formu, chcem pred domácimi publikom podať veľmi dobrý výkon." Sústredenie v južnej Afrike má za sebou aj semifinalistka halových ME 2017 na 400 m Iveta Putalová. "S priebehom sústredenia som maximálne spokojná. Na míting P-T-S sa pamätám ešte ako malé dieťa, keď ma rodičia zobrali na podujatie, ktoré sa mi veľmi páčilo. Teraz som veľmi rada, že sa míting obnovil a že môžem súťažiť pred slovenskými divákmi za účasti špičkových športovcov."

Rozpočet podujatia je 290.000 eur. "Je veľmi dôležité, že sa nám podarilo obnoviť značku P-T-S," konštatoval iniciátor myšlienky obnovenia a koordinátor rokovania s partnermi viceprezident SAZ Ladislav Ásványi a dodal: "Na Slovensku potrebujeme podujatie, kde je možné porovnať výkonnosť našich pretekárov s najlepšími pretekármi európskej a svetovej špičky."