Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Volkov nabitý týždeň vyvrcholí v Šamoríne

Na snímke slovenský šprintér Ján Volko počas brífingu s novinármi po štarte na Zlatej tretre a pred atletickým mítingom P-T-S 9. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Úradujúci halový majster Európy ešte po šamorínskom behu nemusí ukončiť sezónu. Predstaviť by sa mohol aj na mítingu Diamantovej ligy v Ríme. V

Bratislava 9. septembra (TASR) – Najúspešnejší slovenský atlét Ján Volko má v týchto dňoch nabitý program. Aj preto fanúšikom nesľubuje mimoriadny výkon pri svojej účasti na mítingu PTS v Šamoríne, ktorý ho čaká v piatok.

Volko sa v piatok 4. septembra v Bruseli stal iba desiatym Slovákom, ktorý štartoval na mítingu najprestížnejšieho atletického seriálu Diamantovej ligy. Časom 20,81 sekundy obsadil na 200 m druhé miesto. V utorok 8. septembra sa predstavil na kvalitne obsadenej Zlatej tretre v Ostrave a už sa mu až tak nedarilo. Na trati 150 metrov skončil siedmy výkonom 15,54 sekundy.

„Nie každý deň je nedeľa. Fyzicky aj psychicky som sa cítil dobre, musíme prísť na to, čo sa stalo. Keby som sa s tým časom ocitol na druhom, či treťom mieste, nikto by to neriešil. Sila umiestnenia je však veľká. Čas nebol až taký katastrofálny," zhodnotil svoje vystúpenie na brífingu pred novinármi v Bratislave Volko.

Neúspech na netradičnej trati trénerka Jána Volka Naďa Bendová neberie tragicky. „Na méte 120 metrov bol na rovnakej úrovni s ostatnými, no potom zhasol ako fakľa. Nemá zmysel sa v tom vŕtať. Niekedy to športovcovi nevyjde ako očakávame," vyhlásila a pripomenula, že nie je jednoduché ladiť formu počas tohto atypického ročníka.

„Za normálnych okolností by táto fáza sezóny bola už vlažnejšia. V Šamoríne však môžeme ešte niečo predviesť. Športovci sa dokážu namotivovať a bežať maximálny výkon. Hlavne vtedy ak majú konkurenciu a tá bude výborná."

Na "péteeske" čaká Volka opäť iná disciplína, v Šamoríne pobeží najkratší šprint na 100 metrov. „Tých 120 metrov som bol schopný v Ostrave bežať, tak hádam to bude lepšie. Súperov mám rozhodne kvalitných, mám sa za kým ťahať. Verím, že v závere sezóny dokážem ešte zo seba niečo vyžmýkať, už iba aby podmienky boli dobré. Päťtýždňový výpadok urobí svoje, nemáme toľko natrénované, ako by sme chceli. Sezóna je úplne odlišná a nesplnila úplne to, čo sme očakávali. Nechcem nič sľubovať. Neviem, či dokážem ešte zabehnúť rýchly čas, ale dúfam, že áno," pozval fanúšikov atletiky na momentálne najkvalitnejší míting na území Slovenska Volko.

Úradujúci halový majster Európy ešte po šamorínskom behu nemusí ukončiť sezónu. Predstaviť by sa mohol aj na mítingu Diamantovej ligy v Ríme. V sezóne ovplyvnenej pandémiou koronavírusu sa však štarty vybavujú na poslednú chvíľu.

„Účasť na Diamantovej lige je obrovským prínosom do športovej kariéry Janka. Hoci si samozrejme uvedomujeme, že za normálnych okolností sa na tomto podujatí behá o úroveň vyššie. Program je veľmi náročný, ale verím, že ho zvládneme a túto veľmi zvláštnu sezónu ukončíme so cťou," povedala trénerka Bendová.