Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Semenyová napriek ďalšiemu prehratému sporu nemieni kapitulovať

Juhoafričanka Caster Semenyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Športový arbitrážný súdu však jej žalobu zamietol s odôvodnením, že pravidlo má rozumný základ aj primeraným spôsobom sa snaží zabezpečiť férové podmienky pre všetkých.

Johannesburg 9. septembra (TASR) – Juhoafrická strednotratiarka Caster Semenyová napriek ďalšiemu prehratému sporu so Svetovou atletikou (WA) nemieni kapitulovať. Dvojnásobná olympijská šampiónka neuspela s odvolaním proti pravidlu, ktoré limituje hladinu testosterónu pretekárok.

„Človek môže zmeniť pravidlá, ale nemôže dirigovať môj život. Túto bitku som vyhrala už pred mnohými rokmi. Pozrite sa na moje úspechy a potom pochopíte. Dvere môžete zavrieť, ale nie zamknúť," napísala Semenyová prostredníctvom twitteru.

V utorok švajčiarsky najvyšší súd zamietol jej odvolanie proti rozhodnutiu Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne. Podľa agentúry DPA juhoafrická vláda označila najnovší verdikt za veľmi nešťastný a urážajúci. WA zaviedla sporné pravidlo v novembri 2018, podľa neho nesmú pretekárky prekročiť stanovenú úroveň testosterónu v krvi v disciplínach od 400 m do míle, v opačnom prípade musia brať lieky.

Semenyová sa obrátila na CAS namietajúc diskrimináciu. Dvojnásobná olympijská víťazka na 800 trpí vrodenou poruchou pohlavného vývoja, ktorá zapríčinila vysokú hodnotu mužského hormónu v jej organizme. CAS však jej žalobu zamietol s odôvodnením, že pravidlo má rozumný základ aj primeraným spôsobom sa snaží zabezpečiť férové podmienky pre všetkých.