Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Slovensko sa bude uchádzať o ME 2024 do 18 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenská kandidatúra zostala v tejto fáze už jediná.

Banská Bystrica 10. júna (TASR) - Po troch ročníkoch Európskeho pohára – v súčasnosti už ME družstiev – v chôdzi v Dudinciach (1998, 2001, 2013), ME 2017 v krose v Šamoríne a vrhačskom Európskom pohári 2019 (tiež v Šamoríne) sa črtá šanca, že Slovensko zorganizuje ďalšie významné atletické podujatie.

Slovenský atletický zväz (SAZ) sa uchádza o zorganizovanie majstrovstiev Európy mládeže do 18 rokov v roku 2024 na zrekonštruovanom štadióne na Štiavničkách v Banskej Bystrici. Slovenská kandidatúra zostala v tejto fáze už jediná, informoval SAZ na svojom webe.

Vedenie SAZ (prezident Peter Korčok a generálny sekretár Vladimír Gubrický), zástupca mesta Banská Bystrica (viceprimátor Jakub Gajdošík), za organizáciu atletickej časti EYOF 2022 Martin Škarba plus ďalší ľudia zodpovední za jednotlivé oblasti nedávno absolvovali konferenčný on-line hovor s predstaviteľmi Európskej atletiky (EA), ktorí v ňom zisťovali možnosti, ktoré SAZ ponúka pri organizovaní šampionátu.

"Európska atletika na čele so šéfom hodnotiacej komisie Švédom Toralfom Nilssonom a jeho zástupkyňou Céliou Mendesovou si spolu s nami prešla celú agendu našej pripravenosti hostiť ME 2024 do 18 rokov. Odpovedali sme na desiatky otázok z rôznych oblastí prípravy šampionátu – napríklad ohľadne logistiky, ubytovania, transportu, zdravotného zabezpečenia, vybavenia štadióna, marketingu, výroby televízneho signálu a podobne," informoval prezident SAZ Peter Korčok.

"Do 19. júla musíme odovzdať všetky kandidátske dokumenty a doložiť všetky potrebné garancie zo strany mesta a vlády. Práve na vládnych garanciách musíme teraz zapracovať. Hodnotiaca komisia EA by potom mala prísť 6. až 8. septembra do Banskej Bystrice. O pridelení ME do 18 rokov sa bude rozhodovať v novembri na zasadnutí rady Európskej atletiky," uviedol pre web atletika.sk.

Podľa Korčoka budú v roku 2024 na takýto šampionát ideálne podmienky – zrekonštruovaný a dobudovaný areál na Národnom atletickom štadióne, k dispozícii bude skúsený tím organizátorov, ktorý pripravoval ME 2017 v krose, vrhačský EP 2019, šesť ročníkov mítingu P-T-S či atletických súťaží na EYOF 2022.

"Bez pomoci štátu, mesta či regiónu však takéto podujatie nezvládneme zorganizovať sami. Preto je teraz naša úloha získať od nich garancie, že nám s prípravou ME 2024 do 18 rokov pomôžu,“ konštatoval Korčok.