Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

VIDEO: Matej Tóth verí, že v Dudinciach splní limit na OH

Na snímke zľava slovenský chodec Matej Tóth a riaditeľka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha Mária Bedleková počas tlačovej konferencie 6. októbra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tóth verí, že mu k limitu pomôže kvalitná konkurencia, ktorá sa predstaví v Dudinciach.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth sa aktuálne nachádza v záverečnej fáze prípravy na Dudinskú päťdesiatku. Na jednom z najtradičnejších atletických podujatí na Slovensku sa pokúsi splniť limit na olympiádu v Tokiu, kde bude na najdlhšej chodeckej trati obhajovať zlato. Tóth verí, že mu k limitu pomôže kvalitná konkurencia, ktorá sa predstaví v Dudinciach.



V Dudinciach sa tradične súťaží na jar, tento rok však museli preteky preložiť na 24. októbra. Kvalite podujatia by to nemalo ublížiť. "Konkurencia by mala byť veľmi dobrá. Ohlásili sa Nemci, Poliaci, Íri a aj niektoré krajiny, ktoré nie sú členmi Európskej únie. Uvidíme ešte, aké budú bezpečnostné opatrenia súvisiace s pandémiou a či vôbec chodci budú môcť prísť. Je veľmi dôležité zachovať počet štartujúcich, ale minimálne z krajín EÚ by mala prísť kvalita," povedal v utorok na tlačovej konferencii Matej Tóth.



Rekordné časy v Dudinciach očakávať nemožno, témou dňa bude dosiahnuť na olympijsky limit. Tóth avizuje, že má na to, aby stanovený čas zašiel. "Moja forma a pohoda je aktuálne na takej úrovni, že si verím. Všetci na trati budeme mať jediný cieľ. Dudince budú jedno z mála podujatí, kde sa dá splniť limit na olympiádu. Dosiahnuť ho je jediná vec, ktorá v tejto chvíli dáva zmysel. Všetci budú mať pred sebou čas tri hodiny 50 minút. Navzájom si pomôžeme, aby sme limit splnili. Samozrejme, Dudinská päťdesiatka má veľmi dobrú tradíciu, takže nakoniec pôjde aj o to, kto vyhrá," pripomenul olympijský víťaz z Ria.

Tóth už v týchto dňoch neplánoval pokračovať v športovej kariére. Pandémia však odložila o rok nielen tokijskú olympiádu, ale aj jeho plány ukončiť aktívnu činnosť. Istú dobu však už vytrvalo pracuje na hľadaní svojich nasledovníkov, O2 akadémia Mateja Tótha sa úspešne rozvíja. "Pravý cieľ môjho snaženia je pretaviť úspech do niečoho vznešeného, ako je športovanie mládeže. Vraví sa, že ak sa podarí prilákať k športu jediné dieťa, tak to má zmysel, nám sa podarilo pritiahnuť tisíce. Pokúsime sa však akadémiu aj naďalej neustále rozširovať a priviesť k športu čo najviac detí, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú a z akej sú sociálnej vrstvy," vyhlásil odhodlane Tóth.