Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Atletika

V Humennom vyrastie moderný atletický areál

Na snímke Peter Korčok. Foto: TASR - Dušan Hein

SAZ poskytol okrem dotácie 80-tisíc eur na výstavbu štadióna v uplynulých dňoch aj prostriedky na kúpu tribúny pre atletický areál v Žiari nad Hronom.

Humenné 8. októbra (TASR) - Prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok a primátor Humenného Miloš Meričko podpísali vo štvrtok zmluvu medzi mestom a SAZ o poskytnutí dotácie na výstavbu Mestského atletického areálu na Hrnčiarskej ulici. Informoval o tom SAZ na svojom webe.

Humenné je jedným z 23 miest, v ktorých sa do roku 2022 uskutoční výstavba alebo rekonštrukcia atletického štadióna spolufinancovaná z prostriedkov, ktoré na tento účel poskytla prostredníctvom SAZ slovenská vláda. Atletický zväz poskytne Humennému na výstavbu moderného šesťdráhového 400-metrového oválu 250-tisíc eur. V súčasnosti už prebieha verejné obstarávanie.

"Keď sme v roku 2013 začali pracovať na projekte zlepšenia atletickej infraštruktúry na Slovensku, jej spúšťač bola veľmi zlá situácia so štadiónmi na východe krajiny. Som rád, že naša vízia o zlepšení tohto stavu sa začína postupne napĺňať. Okrem Humenného, ktoré má atletickú históriu a úspešne fungujúci klub, by mali v krátkom čase pribudnúť nové alebo zmodernizované atletické štadióny v Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Svite a Moldave nad Bodvou," uviedol Korčok pre atletika.sk. "V súčasnej situácii, keď mestá potrebujú každé euro na riešenie rôznych problémov, nie je jednoduché presvedčiť poslancov, aby podporili projekty ako je výstavba a rekonštrukcia štadiónov. Našťastie, zatiaľ sa nám to celkom darí."

Na slávnostnom podpise zmluvy v Humennom sa zúčastnil aj generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický, šéf 1. AK Humenné Marek Lučka a aj nádejný 18-ročný šprintér Tomáš Matuščák, ktorý predvlani v decembri posunul dorastenecký halový rekord SR na 60 m na 6,84 a v tomto roku splnil časom 6,77 limit na budúcoročné halové ME v poľskej Toruni (4. – 7. marca 2021). V letnej sezóne sa zlepšil na 100 m na 10,64 a na 200 m na 21,84. "Veľká výhoda je, že nový atletický areál sa vybuduje hneď vedľa základnej školy, takže bude k dispozícii aj školákom a ako povedal primátor Humenného pán Meričko, bude ho môcť využívať aj verejnosť," dodal prezident SAZ.

Vláda SR vlani 12. júna "odklepla" Slovenskému atletickému zväzu päť miliónov eur na rekonštrukciu a výstavbu atletických štadiónov. Z nich (spolu s financiami od úspešných žiadateľov o príspevok na dotáciu a so sumou 450-tisíc z rozpočtu SAZ na roky 2020 a 2021) by sa malo v rokoch 2020 až 2022 opraviť alebo postaviť dovedna 23 štadiónov.

SAZ poskytol okrem dotácie 80-tisíc eur na výstavbu štadióna v uplynulých dňoch aj prostriedky na kúpu tribúny pre atletický areál v Žiari nad Hronom. Už je dokončený a čaká sa na skolaudovanie.