Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

V Paríži sa začal šesťdňový súdny proces s bývalým šéfom IAAF

Bývalý prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamine Diack prichádza so svojím právnikom Williamom Bourdonom na súd 8. júna 2020 v Paríži. Foto: TASR/AP

87-ročnému funkcionárovi hrozí až desať rokov väzenia.

Paríž 8. júna (TASR) - Bývalý prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamine Diack sa v pondelok postavil pred súd v Paríži. Počas šesťdňového procesu bude čeliť obžalobe z korupcie, ak ho uznajú za vinného, 87-ročnému funkcionárovi hrozí až desať rokov väzenia. Na súde mal Diack v dôsledku bezpečnostných opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu tvár zahalenú bielym rúškom.

Pôvodne sa súd začal v januári. Bezprostredne po otvorení však ďalšie pojednávania odložili až na jún. Parížsky súd tak vyhovel žiadosti obžaloby, ktorá s oneskorením dostala z Diackovho rodiska v Senegale dôležité dôkazové materiály, o ktoré žiadala už v roku 2016.

Podľa obžaloby bol Diack hlavná postava korupčnej schémy, v ktorej ruskí atléti platili milióny dolárov za krytie ich dopingu. Vďaka tomu sa mohli zúčastniť na olympijských hrách v Londýne 2012 aj ďalších podujatiach.

Diack pôsobil na čele IAAF šestnásť rokov, odstúpil po prevalení dopingového škandálu v roku 2015. Neskôr ho vo Francúzsku zatkli a obvinili z korupcie, prania špinavých peňazí a porušenia povinností. Podľa vyšetrovateľov priamo či nepriamo prijal 3,45 milióna eur za krytie Rusov.

Súčasťou obžaloby je aj zneužitie sponzorských platieb z Ruska pri prezidentskej kampani v jeho rodnom Senegale. Na oplátku mal Diack spomaliť vyšetrovanie ruského dopingu. Žaloba tiež tvrdí, že Lamine umožnil svojmu synovi Papovi Massatovi Diackovi spreneveriť sponzorské pre IAAF od ruskej banky VTB, čínskej ropnej spoločnosti Sinopec a televízie CCTV a kórejského Samsungu. Právny zástupca Papeho Massatu Diacka požiadal v pondelok o odloženie procesu vzhľadom na to, že cestovné reštrikcie neumožnili pricestovať do metropoly Francúzska ďalším dvom advokátom, súd však jeho návrh zamietol.

Za korupciu sa pred súd postavil aj Diackov právnik a poradca Habib Cisse a lekár Gabriel Dolle, ktorý mal prehliadať pozitívne dopingové testy. Obžalobu podali aj na dvoch ruských predstaviteľov. Bývalý pokladník IAAF Valentin Blachničev a tréner vytrvalostných disciplín Alexej Melnikov sa však zrejme vyhnú súdu, keďže Rusko svojich občanov nevydáva na trestné stíhanie do zahraničia.