Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Atletika

V pondelok sa uskutoční diskársky on-line duel Vranov verzus Nitra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nápad skrsol v hlave najlepšiemu slovenskému guliarovi Adriánovi Baranovi.

Nitra 6. mája (TASR) - V pondelok 11. mája sa uskutoční nezvyčajný on-line diskársky súboj na diaľku, v ktorom budú na štadióne vo Vranove hádzať súrodenci Adrián a Gabriel Baranovci a v Nitre ďalší mládežnícki reprezentanti SR Samuel Kováč a Jaroslav Greguš. Adrián Baran a Kováč si otestujú formu dvojkilovým mužským diskom, Greguš 1,75 kg vážiacim juniorským a 14-ročný Gabriel Baran kilovým žiackym.

Nápad skrsol v hlave najlepšiemu slovenskému guliarovi Adriánovi Baranovi. Toho inšpiroval on-line duel na diaľku medzi štyrmi bieloruskými guliarmi - dvaja vrhali vo Vitebsku, dvaja v Breste. Z víťazstva sa tešil vlaňajší juniorský majster Európy Oleg Tomaševič, ktorý si mužským náčiním (7,26 kg) zlepšil osobný rekord na 20,10 m. "Inšpiroval som sa pretekmi v Bielorusku," priznal 20-ročný Adrián Baran. "Veľmi sa mi táto myšlienka zapáčila. Oslovil som s ňou Sama Kováča, ktorý súhlasil, a keďže proti neboli ani naši tréneri Jaroslav Kolcun a Roman Oravec, pustil som sa do realizácie projektu, do ktorého sme pribrali ešte dvoch mládežníkov, môjho brata, vekom ešte staršieho žiaka Gaba a nitrianskeho juniora Jara Greguša," uviedol pre web Slovenského atletického zväzu (SAZ) účastník súťaže guliarov na juniorských MS 2018 v Tampere. Jeho osobák dvojkilovým mužským diskom je 50,63 m.

Štvorica mladíkov využije na on-line súťaž aplikáciu whatsapp a nie je vylúčený ani "živý" prenos cez facebook. Každý z kvarteta absolvuje klasických šesť pokusov. Adrián Baran vysvetlil, prečo sa rozhodol pre súboj v disku a nie v guli, v ktorej je momentálne slovenská jednotka: "Chceli sme využiť, že už sa konečne dá hádzať aj na štadióne. Takto je to lepšie aj pre Sama a mne disk nerobí nijaké problémy. Verím, že táto súťaž bude spestrením fádneho tréningu a schuti si zahádžeme. Bude to zároveň taký malý testík aktuálnej výkonnosti."

Adrián Baran mal mať v tomto čase už prvý vrchol sezóny za sebou. Lenže pandémia koronavírusu stopla aj Európsky pohár vo vrhoch naplánovaný na 21. a 22. marca. "Chcem sa neustále zlepšovať. Každý deň, hoci aj o maličký kúštik. Túžim odmakať čo najkvalitnejšie každý tréning tak, aby som bol perfektne pripravený na prvé tohtoročné ozajstné preteky," zdôraznil pretekár MŠK Vranov nad Topľou. "Aj počas najväčších reštrikcií som sa snažil trénovať naplno doma v Nižnom Hrušove. V záhrade mám vrhačský kruh so sektorom, v dome malú posilňovňu. Disk som hádzal na poli, keďže na našom miestnom štadióne to bolo zakázané. Vyhovovalo mi to, lebo som nemusel neustále cestovať medzi Prešovom, Vranovom a Nižným Hrušovom a nosiť so sebou ťažké disky," dodal pre atletika.sk. Člen bronzovej slovenskej štafety na 4x100 m na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v roku 2015 má i jeden dlhodobý cieľ – rád by sa kvalifikoval na ME 2021 v kategórii do 23 rokov v Bergene.