Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Van Niekerk sa po vyše dvojročnej pauze vrátil do súťažného diania

Juhoafričan Van Niekerk Foto: TASR/AP

Van Niekerk sa zranil v závere roka 2017 počas ragbyovej exhibície v Kapskom Meste, keď sa nešťastne pošmykol a spadol.

Somerset West 25. februára (TASR) - Svetový rekordér v behu na 400 metrov Wayde van Niekerk sa po vyše dvojročnej pauze zavinenej vážnym zranením kolena vrátil na atletické ovály. Dvadsaťsedemročný Juhoafričan sa predstavil na dvoch regionálnych mítingoch v meste Bloemfontein, kde žije a trénuje. V troch pretekoch na 100 a 200 m nepociťoval žiadne obmedzenia a vo všetkých troch zvíťazil.

"Je skvelé byť späť v súťažnom kolotoči. Bol som dlho mimo, takže sa učím v tom znovu 'lietať'. Ďakujem všetkým, ktorí mi verili a stáli pri mne. Toto je iba začiatok," povedal van Niekerk podľa agentúry AP.

Olympijský šampión a dvojnásobný majster sveta hrá teraz preteky s časom. Jeho cieľom je zúčastniť sa na OH 2020 v Tokiu, ktoré štartujú o päť mesiacov. Naposledy sa predstavil na veľkom podujatí v roku 2017 na MS v Londýne.

Van Niekerk sa zranil v závere roka 2017 počas ragbyovej exhibície v Kapskom Meste, keď sa nešťastne pošmykol a spadol. Následne sa v USA podrobil operácii pretrhnutých krížnych väzov. Podľa pôvodných prognóz mal pauzovať "iba" šesť až deväť mesiacov, napokon sa nedobrovoľná prestávka natiahla na viac ako dva roky.