Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Warholma teší silná konkurencia na 400 m cez prekážky

Na snímke nórsky atlét Karsten Warholm odslavuje víťazstvo v behu na 400 m prek. na atletickom míting Diamantovej ligy v Monaku 14. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Pred sebou už má iba métu 46,78, ktorú dosiahol na olympiáde v Barcelone ešte v roku 1992 Američan Kevin Young.

Oslo 24. augusta (TASR) - Nórsky atlét Karsten Warholm sa opäť priblížil k vymazaniu dlhoročného rekordu na trati 400 metrov cez prekážky. Na mítingu Diamantovej ligy v Štokholme zabehol v nedeľu európsky rekord 46,87 sekundy, čo je zároveň druhý najlepší čas histórie.

Pred sebou už má iba métu 46,78, ktorú dosiahol na olympiáde v Barcelone ešte v roku 1992 Američan Kevin Young. Stále iba 24-ročný Nór zároveň priznal, že cítil ešte rezervu. "Poslednú prekážku som zhodil, pretože prvých deväť som išiel mimoriadne natesno. Také veci sa stávajú. Dostal som dnes skvelú lekciu, že vždy musím bežať až po cieľovú čiaru a ja sa stále iba učím," povedal Warholm v rozhovore pre oficiálnu webstránku Svetovej atletiky.

Atléti mali pre pandémiu koronavírusu na programe v nedeľu iba druhý štandardný míting najprestížnejšieho seriálu v sezóne. Warholmova forma môže teda ešte stúpať a dlhoročný "sveťák" z tabuliek naozaj zmiznúť. "Ľahšie sa to povie, ako urobí. Naša disciplína prežíva niečo ako renesanciu. Sú tu aj Rai Benjamin, Abderrahman Samba, Kyron McMaster a aj ďalší chlapci. Konkurencia je mimoriadna. Ktovie, kto napokon dosiahne na rekord. Štyristovka prekážok je teraz naozaj špeciálna disciplína," pripomenul Nór.

Pod hlavičkou Diamantovej ligy sa najbližšie uskutoční súťaž žrdkárov na Námestí Európy vo švajčiarskom Lausanne v stredu 2. septembra. Bude to prvé významné tohtoročné podujatie v atletike s diváckou kulisou. Vstup umožnia 250 návštevníkom. Ďalší štandardný míting Diamantovej ligy je na programe 17. septembra v Ríme.