Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Atletika

Zlatí na OH, Beitiová s večný optimizmom, Holm s vernosťou k BBL

Španielska výškarka Ruth Beitiová. Foto: TASR/AP

Španielka Beitová upútala svojou povahou, usmievavou, večne optimistickou. Do veľkej atletiky sa vrátila na jeseň 2012 a odvtedy si užíva jeden úspech za druhým.

Banská Bystrica 8. februára (TASR) - Banskobystrická latka vojde vo svojom 23. ročníku do histórie už len tým, že ju poctili olympijskí víťazi. Okrem Kanaďana Dereka Drouina svoj vzťah k BBL prejavili Španielka Ruth Beitiová, ďalšia zlatá z Ria, a Švéd Stefan Holm, ktorý aj po skončení kariéry nedá na latku dopustiť a objavil sa na nej v role trénera.

Holm, olympijský víťaz z Atén 2004, štvornásobný víťaz BBL, je aj teraz mimoriadne aktívny, prednedávnom pokoril 197 cm a opäť si užíval vzrušenie. "Správna nervozita musí byť a aj teraz ju dokážem precítiť," povedal sympatický Švéd.

Holm, ambasádor BBL, priviedol do Banskej Bystrice Sofiu Skoogovú, ktorá si taktiež latku obľúbila. "Mňa teraz zamestnáva hlavne trénerská robota, pracujem s deviatimi skokanmi, okrem toho som činný ako člen MOV. Keď som bol v Riu na olympiáde, prvýkrát v role neskákajúceho, tak ma zastúpil pri tréningoch môj otec, čiže máme akýsi rodinný podnik."

So Skoogovou má za sebou tvrdé tréningy a pripisuje jej sľubnú budúcnosť. Siedma na olympiáde Holma v Riu potešila umiestením i osobným rekordom už v kvalifikácii. "Pamätám si na tie chvíle a radi by sme si niečo podobné zopakovali. Pred sebou máme hlavne majstrovstvá Švédska a HME v Belehrade. Situáciu vo výške vnímam pozorne, zatiaľ sa príliš vysoko neskáče, no je to ako na hojdačke. Pozrite sa na olympiádu, podľa výkonov s najlepšou kvalifikáciou v histórii, až 17 skokaniek skočilo 194, no aj s najhorším finále od roku 1980 v Moskve. Alebo, po olympiáde v Londýne málokto tušil, že v Riu bude zlatá Beitová."

Organizátori sa pochválili aj pred Holmom, že v histórii skoku do výšky 16-ti zdolali 240 a viac, z nich desiati skákali na BBL, dvaja ju navštívili ako hostia. "To vám už zostáva len tých ďalších štyroch pozvať, aby ste to mali komplet," zasmial sa jeden z najlepších skokanov histórie a zložil aj ďalšiu poklonu: "Ak by som mal skákať na veteránskych MS, tak jedine vtedy, ak by boli v Aténach, alebo v Banskej Bystrici."

Španielka Beitová upútala svojou povahou, usmievavou, večne optimistickou. Do veľkej atletiky sa vrátila na jeseň 2012 a odvtedy si užíva jeden úspech za druhým. "Vtedy to bolo veľmi dobré rozhodnutie, necítila som žiaden tlak a všetko sa mi darilo. Len v jednej súťaži som sa necítila dobre, na HME'2015 v Prahe, v ostatných som si užívala pohodu."

Beitiová sa úplne vyťažila pracovne, pôsobí aj v regionálnom parlamente, študuje psychológiu, aktivity ju spájajú s národným olympijským výborom i španielskym atletickým zväzom. "Po zlatom Riu som prežila hektické mesiace a trvalo dlho, kým sa všetko okolo mňa upokojilo. Na Banskú Bystricu som sa tešila, mám rada takéto súťaže, keď vám diváci tlieskajú, dýchajú na chrbát a keď z reproduktorov znie hudba."

V tejto sezóne má 37-ročná Španielka v pláne najmä dva vrcholy, HME v Belehrade a MS v Londýne už aj preto, že svetové zlato jej v bohatej zbierke chýba. V hale si zaskákala doma v Santanderi, v Cottbuse, okrem Banskej Bystrice sa predstaví aj v Třinci, na majstrovstvách Španielska a pred HME ešte na mítingu v Madride. "Ak sa pýtate dokedy vydržím, tak dovtedy, kým mi skákanie bude chutiť. Som pri tom šťastná, aj dostatočne motivovaná, až keď radosť vyprchá, tak odídem."

Po skončení športovej kariéry možno presedlá na politickú. "Ani funkcie ministerky by som sa neobávala," nebojácne tvrdí. "Politiku však považujem za ťažšiu ako šport, pretože sa v nej rodia nápady, ktoré často nemôžem zrealizovať."

Ruth Beitiová je vzorom vernosti, s trénerom Ramónom Torralbom spolupracuje 27 rokov a jeho meno má z úcty aj pretlačené na tričku. "Objavil ma, od malička trénoval a navzájom si dôverujeme. Ja nie som konfliktná osoba, štúdium psychológie je aj o rovnováhe, o zvládnutí rôznych stavov. Na olympiáde v Riu som skákala ako prvá a vôbec som sa nerozrušila. Naopak, na súperkách som videla nervozitu, možno aj preto som všetky zdolala."