Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Atletika

Semenyovej právnici pokračujú v boji proti testosterónovému pravidlu

Juhoafričanka Caster Semenyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Množstvo mužského pohlavného hormónu v jej organizme prekračuje povolené normy.

Zürich 3. októbra (TASR) – Právnici juhoafrickej atlétky Caster Semenyovej pripravujú žalobu na Európsky súd pre ľudské práva proti pravidlu o maximálnom limite testosterónu. Svetová atletika prijala v novembri 2018 reguláciu mužského pohlavného hormónu v organizmoch pretekárok na tratiach od 400 metrov do míle. Ak chcú dotknuté pretekárky štartovať, musia absolvovať hormonálnu liečbu.

Medzi ne patrí aj Semenyová, ktorá má vinou genetickej poruchy vysokú hodnotu testosterónu. Po zavedení sporného pravidla sa obrátila na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, kde argumentovala porušenie jej práv a diskrimináciu. Tvrdila, že nikto nemá právo nútiť ju do potenciálne škodlivej liečby.

CAS však uznal argumenty Svetovej atletiky s odôvodnením, že pravidlo má rozumný základ aj primeraným spôsobom sa snaží zabezpečiť férové podmienky pre všetkých.

Semenyová sa však nevzdala a obrátila sa na švajčiarsky federálny súd. Ten však skúma iba procedurálne hľadisko a nezaoberá sa výkladom práva arbitrážneho súdu, dvojnásobná olympijská víťazka na 800 metrov teda neuspela ani tam. „Nebolo to úplné prekvapenie," skonštatoval jej advokát Gregory Nott pre agentúru AFP.

V rozhovore prezradil, že právny tím pripravuje podanie pre Európsky súd pre ľudské práva, prípadný proces by potrval niekoľko mesiacov, preto je neisté, či by v prípade úspechu, stihla Semenyová štartovať na OH v Tokiu na svojej obľúbenej osemstovke. Navyše, podľa Notta bude mať v otázke žaloby posledné slovo Semenyová:

„Sme niečo ako dostihový kôň a ona je džokejka. My robíme, čo povie a ona má vlastnú hlavu. Ako obyčajne je však silná a pripravená ďalej bojovať."