Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Balachničev považuje doživotný dištanc za politicky motivovaný

Muž kráča okolo budovy Ruského olympijského výboru v Moskve 9. novembra 2015. Foto: TASR/AP

IAAF v novembri suspendovala ruskú federáciu po tom, čo Svetová antidopingová agentúra informovala o rozšírenom a organizovanom užívaní zakázaných látok v krajine.

Londýn 7. januára (TASR) - Bývalý šéf Ruskej atletickej federácie Valentin Balachničev, niekdajší hlavný tréner Aleksej Melnikov a syn bývalého prezidenta IAAF Papa Massata Diack dostali doživotný dištanc za korupciu.

Oznámili to predstavitelia etickej komisie Medzinárodnej asociácie atletických federácií. Bývalému antidopingovému šéfovi IAAF Gabrielovi Dollemu udelili päťročný zákaz činnosti. Všetci štyria sa dopustili viacnásobného porušenia antidopingových pravidiel. Podľa etickej komisie sa snažili zakryť pozitívne dopingové testy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme nahnevaní, že tieto osoby zradili náš šport," vyhlásil šéf európskej atletiky Svein Arne Hansen. Ten bude požadovať, aby Balachničeva zbavili aj členstva v Čestnej rade organizácie.

Balachničev vo svojej reakcii uviedol, že rozhodnutie IAAF potrestať ho doživotným dištancom bolo politicky motivované. Podľa ruskej športovej agentúry R-sport sa voči verdiktu mieni odvolať. Ruský minister športu Vitalij Mutko vyhlásil, že prísny trest zo strany IAAF sa dal očakávať a nemá zmysel podávať odvolanie. Balachničev vlani vo februári odstúpil z funkcie, ktorú vykonával takmer 25 rokov. Neuniesol tlak po prevalení sa dopingovej aféry chodeckého tímu.

IAAF v novembri suspendovala ruskú federáciu po tom, čo Svetová antidopingová agentúra (WADA) informovala o rozšírenom a organizovanom užívaní zakázaných látok v krajine. Inšpekčná skupina v dňoch 10. až 11. januára navštívi Rusko, aby skontrolovala, či miestni funkcionári urobili sľúbené zmeny v súvislosti s antidopingovými opatreniami. Tie sú potrebné na to, aby sa ruskí atléti mohli zúčastniť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.