Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Berešová v Riu: Bol to môj najťažší maratón v živote

Na snímke slovenská maratónkyňa Katarína Berešová na štarte maratónu počas XXXI. letných olympijských hier v brazílskom Rio de Janeiro 14. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre 28-ročnú Berešovú to bol druhý olympijský maratón v kariére.

Rio de Janeiro 15. augusta (TASR) - Do cieľa dobehla vyčerpaná a so slzami v očiach. Katarína Berešová však napriek zraneniu nohy náročný maratón v Rio de Janeiro zvládla a na slávnom sambodróme ju spolu s ostatnými vytrvalkyňami vítali tisícky fanúšikov.

Štadión Sambódromo Marques de Sapucaí, na ktorom sa každoročne uskutočňuje legendárny karneval s prehliadkou najlepších tanečných škôl samby v Riu, sa v nedeľu stal dejiskom vyvrcholenia ženského olympijského maratónu. V jeho zákulisí sa miešala radosť so smútkom i bolesťou. V teplotách nad 25 stupňov Celzia dobehlo množstvo pretekárok na dne svojich síl a viacero z nich skončilo v opatere lekárov i na nosidlách.

Aj u slovenskej reprezentantky sa miešali rôzne pocity. "Vytrpela som si svoj najťažší maratón v živote. Na trati som strávila najviac času zo všetkých siedmich, ktoré som absolvovala, a stál ma aj najviac síl. Mala som obmedzenú prípravu a vedela som, že tempo nebude nejaké úžasné," povedala v cieli: "Na jednej strane som smutná, že to bol môj najpomalší čas, na druhej šťastná, že som dokončila svoj druhý olympijský maratón. Veľmi som si želala, aby som na ten sambodróm dobehla a videla všetkých tých ľudí, ktorí tu povzbudzujú. Na maratón určite nebudem mať zlé spomienky, ale budem si to pamätať do konca života."

V náročných podmienkach si musela dávať pozor na pitný režim. "Uvedomovala som si, kde sú občerstvovačky. No na 35. km som to skoro prešvihla. Môj tréner stál až za ňou a nevšimla som si Antona Kučmína, ktorý bol priamo na občerstvovacej stanici. V poslednej chvíli na mňa tréner zavolal, že 'tam máš Tona, vezmi si vodu'."

Pre 28-ročnú Berešovú to bol druhý olympijský maratón v kariére. Na tom prvom pred štyrmi rokmi v Londýne skončila 96., teraz dobehla o 11. miest nižšie. "Vzhľadom na zdravotný stav je to neporovnateľné. Čo sa týka skúseností, tak teraz som to tempo neprepálila, vedela som, ako môžem bežať. V Londýne som ho naopak prepálila," porovnala obe vystúpenia pod olympijskými kruhmi.

V Riu nastúpila so zdravotnými problémami. Zranená noha síce 42,1 km zvládla, no v najbližšom čase ju čaká dlhý oddych. "Keďže teraz u mňa nasleduje akútna liečba, tak si najbližšie tri mesiace nezabehám. Pred odletom si ešte skúsim pozrieť mesto, ale uvidím, či budem chodiť o barlách, alebo po svojich," dodala jediná slovenská maratónkyňa v Brazílii.

Čiľanka Oliverová absolvovala ako prvá žena päť maratónov

Čílska atlétka Erika Oliverová sa stala historicky prvou ženou, ktorá na olympijských hrách absolvovala päť maratónov. Informovala o tom agentúra DPA.

Na snímke čílska atlétka Erika Oliverová počas otváracieho ceremoniálu, 5. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


"Lúčim sa tak, ako som chcela. Cítim sa šťastne a mlado, že som dobehla do cieľa. Tento cieľ som si predsavzala pred štyrmi rokmi," povedala po úspešnom dobehnutí piateho maratónu 40-ročná Čiľanka. Na OH v Riu de Janeiro dobehla Oliverová v čase 2:50:29 hod na 105. mieste.