Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Bieloruský tréner dostal päťročný dištanc za nátlak na Cimanovskú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cimanovská mala v Tokiu štartovať v behu na 100 a 200 metrov. V Japonsku však šprintérku zaradili do štafety na 4x400 metrov.

Ženeva 28. februára (TASR) - Jednotka pre integritu atletiky (AIU) udelila päťročný zákaz činnosti v športe bieloruskému trénerovi Jurijovi Mojsevičovi. Ten sa mal na OH v Tokiu pokúsiť prinútiť bežkyňu Kryscinu Cimanovskú, aby opustila výpravu a vrátila sa do Bieloruska.

"Konanie Mojseviča v Tokiu sme posúdili ako jasné urážanie dôstojnosti športovca a zneužitie moci," uviedla AIU. Šesťdesiattriročného kouča tiež uznali vinným z poskytovania nepravdivých alebo nepresných informácií v priebehu udalostí, ktoré viedli k odchodu športovkyne z olympijskej dediny. Informáciu priniesla agentúra AP.

Cimanovská mala v Tokiu štartovať v behu na 100 a 200 metrov. V Japonsku však šprintérku zaradili do štafety na 4x400 metrov. Atlétku toto rozhodnutie nahnevalo a po konflikte sa ju členovia bieloruskej výpravy pokúsili deportovať do vlasti a stiahli jej žiadosť o účasť na hrách. Cimanovská sa na letisku obrátila na políciu, keďže po telefonáte so svojou babkou sa dozvedela, že štátne médiá v Bielorusku vytvárajú odpor. Útočisko našla na poľskom veľvyslanectve v Tokiu a o niekoľko dní neskôr dostala humanitárne víza na cestu do Varšavy.

Na minuloročných MS v Budapešti už reprezentovala Poľsko a v štafete na 4x100 metrov prispela k piatemu miestu.